Kanseri önleyen yemiş

guz-yemisi-meyvesi.hmedium Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin araştırmasına göre, "güz yemişi"nde, kanseri önleyen maddeler arasındaki “likopen" miktarı, domatesten kat kat fazla. Üniversite, güz yemişi üretimine hazırlanıyor.

İSTANBUL – Anavatanı Asya olan güz yemişi, yetiştirildiği ülkelerde büyük ilgi gören bir bitki. Şimdi bu bitkinin sağlık için önemli bir enerji kaynağı olduğu ortaya çıktı.

Araştırmalarda güz yemişinde, birçok kanser türünü önlediği ve kalp sağlığına iyi geldiğini bilinen likopenin yüksek oranda bulunduğu tespit edildi.

Domatesten 17 kat daha fazla likopen içeren güz yemişi, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nin de araştırma konusu oldu.

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, “Güz yemişinin yetiştirilmesi için Samsun’da iki ayrı köyde deneme üretimlerine başlandı. Eksi 40 dereceye kadar soğuğa ve kurak koşullara dayanabilen güz yemişi, Uzakdoğu’da geleneksel besin kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor” dedi.

Güz yemişi bitkisi, Asya ülkelerinde meyve, meyve suyu, reçel, jöle, sos ve kuru meyve olarak tüketiliyor. Ayrıca yaprak, kök ve çiçeklerinden de ilaç sanayiinde yararlanılıyor. kaynak