Üzüm çekirdeği deyip geçmeyin

kuru_siyah Üzüm çekirdeği kansere karşı birebir. Çekirdeklerin kullanıldığı besinler şimdi tezgahlarda kapış kapış gidiyor.

Üzüm çekirdeği katılan şekerleme, macun, kahve, lokum, ekmek, simit ve kuru pasta gibi ürünler kansere karşı etkili olduğu gerekçesiyle büyük ilgi görüyor.

Denizli’de bir firma, ünlü Çalkarası üzümünden özel bir teknikle elde ettiği çekirdek tozuna, Türk Patent Enstitüsü’nden patent aldı. ‘Gari’ isminin verildiği çekirdek tozu, sıcak suyla karıştırılıp kahve gibi içilebiliyor.
Üzüm çekirdeğinin içinde bulunan antioksidanların vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığını, kalbe, kan dolaşımına ve mide bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğini belirten şirket yetkilileri, bu yöntemle Türkiye genelindeki birlerce tonluk üzüm çekirdeğinin değerlendirileceğini ifade ediyor.
Öktaş Ltd.Şti. ortağı Mehmet Ökti, bulduğu özel bir teknikle üzüm çekirdeğinin, kendine has kokusunu muhafaza ettiğini söyledi. Denizli’de yılda 200 bin ton üzüm üretildiğini kaydeden Ökti, bu üzümlerden elde edilen çekirdekleri değerlendirdiklerini belirtti. Şirket ortağı Yaşar Özdemir de çekirdek tozunun kahve gibi içilebildiğini söyledi.
Ömeroğlu Gıda şirketi de ürünlerine üzüm çekirdeği katıyor. Şirket yöneticisi Tamer Çelik, çekirdekle yaptıkları lokumlara şeker katmadıklarını, raf ömrünün de arttığını ifade etti. Burcu Ekmek ve Unlu Mamulleri Sorumlu Yöneticisi Sevgi Kul ise, "Simit, ekmek, tatlı ve keklerimizde, öğütülmüş üzüm çekirdeği kullanıyoruz. Ekmeğe üzüm çekirdeği koyulduğunda, kalsiyum gibi dayanıklılık kazandıran malzemelere gerek kalmıyor. Sağlıklı ve doğal bir ürün. En azından çocuklar için demir ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum." dedi.
Doktora çalışmasını üzüm çekirdekleri üzerine yapan Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yılmaz, üzüm çekirdeği katılan ürünler hakkında şu bilgileri vreriyor:

"Üzüm çekirdeklerinin antioksidan özelliği uzun yıllardan beri biliniyor. İçinde başka sağlıklı bileşikler de bulunuyor. Bunları sağlıklı meyve ve sebzelerden de alıyoruz fakat üzüm çekirdeklerinde çok yoğun. Gıdaların raf ömrünü uzatıyor, çünkü antimikrobiyal özelliği de bulunuyor. Unun içine konulduğunda, mikropların gelişimini önleyebilir. Ekmeğe üzüm çekirdeği konulduğunda antioksidan özelliği kazanıyor."kaynak