Kanserin kökünü kurutacak proje

3 (1) Kanser tedavisinde mucize gelişme.. İstanbul Üniversitesi’ndeki araştırmalar kanserin kökünü kurutacak.

İstanbul Üniversitesi’nde araştırmacılar, Türkiye’nin ilk kopya koyunu Oyalı üzerindeki çalışmaları sayesinde kanserin kökünü kurutacak.Türkiye’nin ilk klon koyunu ‘Oyalı’ ile onun ardından klonlanan ‘Zarife’, kanser tedavisinde devrim olarak nitelendirilen araştırmalara kaynak oldu. Geçen yıl ağustos ayında Zarife’nin ölmesinin ardından çalışmalar Oyalı üzerinde odaklandı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Serhat Pabuccuoğlu, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Marmara Üniversitesi, İÜ Veterinerlik Fakültesi ve bir ilaç firmasıyla dünyayı sarsacak bir proje için kolları sıvadı. Proje kapsamında bu ay iki gebe koyundan 3 kopya yavrunun doğmasını beklediklerini dile getiren Pabuccuoğlu şunları kaydetti:
ORGANLARA PROTEİN AŞILAYACAĞIZ

"Kanser tedavisinde kullanılacak bir ürünün genini kullanarak sperma yoluyla iki koyunun gebe kalmasını başardık. Burada sütlerinde kendisine yabancı proteinler taşıyabilecek ‘transgenik’ hayvanları kopyalamayı hedefledik. Transgenik olarak doğmasını beklediğimiz bu hayvanların süt üretecek organlarına daha sonra tedavi amaçlı kullanılacak proteinler izole edeceğiz. Böylece sağılma yaşına gelen koyunlar sürekli bu proteinleri içeren süt vermiş olacak."
KANSER TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ

Pabuccuoğlu, elde edilecek bu proteinlerle kanser başta olmak üzere birçok hastalıkla mücadele için kullanılacak ilaçların üretileceğini vurguladı. Bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılacak proteinlerin transgenik kopyalamayla çok daha ucuza mal olacağı kaydedildi. Transgenik teknolojiye girmeyi amaçladıklarını söyleyen Pabuccuoğlu, "Çalışmalarımızla dünyayı yakalamak üzereyiz. 6-7 yıl gerideyiz. Ancak öne geçeceğiz" diye konuştu.
Nesli tükenecek hayvanlar klonlanacak
Prof. Serhat Pabuccuoğlu, nesli tükenen hayvanların klonlanmasının teorik olarak mümkün olabileceğini kaydetti. Pabuccuoğlu, "Önemli olan klonlanacak hayvanın DNA’sının sağlam kalmasıdır" dedi. Pabuccuoğlu şunları söyledi: "Henüz bu teknoloji gelişim aşamasında. Belki 50 yıl sonra yapılabilir. Ancak ben 1900 yıllarından sonra yok olmuş hayvanları kurtarmaya çalışalım derim. Çünkü insanın müdahalesiyle yok olan türleri geri kazanmak gerek.”kaynak