Kanserin en büyük sebebi

3 (303) Şırnak İl Sağlık Müdürü Vekili Dr. Muhsin Hayyam Elçi, kanser oluşumunda sigara ve alkolün büyük etkisi olduğunu söyledi.

Elçi, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak gerektiğini vurguladı. ‘Kanser Haftası’ münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Elçi, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığının evrensel bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada her yıl 5 milyon kişinin kanserden hayatını kaybettiğini anlatan Hayyam Elçi, sağlıklı beslenme, sigara içmeme ve güvenli su kullanımının kanserin önlenmesinde etkili olduğunu söyledi. Elçi şunları kaydetti: "Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kansersiz bir hayat mümkündür. Bunun için sigara, alkol ve güneş ışığından uzak durulması, az yağlı, bol lifli gıdalarla beslenme alışkanlığının tercih edilmesi, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi oldukça yararlıdır. Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yöntemlerinin tercih edilmemesi, düzenli egzersizler yapılması alınabilecek en kolay önlemlerdir."kaynak