Türk doktor kanseri yendi!

6a00d83451b46269e200e553c847438833-800wi Türk doktorun buluşu dünyanın en ünlü bilim dergisinde yayınlandı. Dergiye göre bu dünyaya bir müjde!

Türk araştırmacılar içine ilaç molekülü yerleştirdikleri mini altın kapsüllerle kanser hücrelerini yok etmeyi başardı.

Başkanlığını Yrd. Doç. Gürer Budak’ın yürüttüğü ekipte görev yapan Dr. Mustafa Selman Yavuz’un Washington Üniversitesi’nden Dr. Younan Wia’nın ekibi ile kanser hastalarına müjde niteliğindeki bir çalışmaya imza attı.

Dünyaca ünlü bilim dergisi Nature Materials ve New York Times’a da konu olan çalışma hakkında bilgi veren Budak, kanser tedavisinde son zamanlarda tümör hücrelerinin ya da tümörün geliştiği bölgenin hedef alındığı ‘güdümlü’ ilaç dağılım sistemleri üzerinde yoğun çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

AZ İLAÇLA BAŞARI
Bu sayede çok daha düşük ilaç dozları ile yüksek tedavi başarısının elde edilebileceğini belirten Budak, nanotıp çalışmalarının artık insan sağlığında kullanılabilecek ürünler verecek düzeye geldiğini aktardı. Mustafa Selman Yavuz da çalışmada, kanser tedavisinde kullanılan ilaç moleküllerini, metrenin 50 milyarda biri büyüklüğündeki altın nano-kapsüllerin içine yerleştirdiklerini belirtti.
KIZILÖTESİ IŞINLAR
Yavuz yöntemle ilgili şunları anlattı: "İçi ilaç dolu nano-kapsüller hedef kanser hücresine bağışıklık sistemine özgü yöntemlerle hedeflendikten sonra, yakın kızılötesi ışınlar kullanarak nano-kapsüller ısıtılıyor. Bu sayede polimerlerle kapatılan delikler açılarak nanokapsül içindeki ilaç ortama salınıyor.kaynak