Solaryuma ‘evet’ derken iyi düşünün!

3 (180) Yaz bitti, havuz ve deniz sezonu sona erdi. Bronzluğunu korumak isteyenler solaryumu tercih ediyor. Solaryumun zararlı etkilerine dikkat çeken uzmanlar ise ‘bronzlaşmak isterken kanser olmayın’ uyarısında bulunuyor.

İSTANBUL – "Yeryüzüne ulaşan UV güneş ışınları A ve B ışınlarını birlikte içerir. UVB daha yüzeysel olarak derimize etki ederken UVA cildimizde derinlere kadar inebilen dalga boyundaki ışınlardır" diyen Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Tuğba Yüzüak Türe, solaryumda ise sadece UVA ışınlarına maruz kalındığını söyledi.
Güneş ışınlarının, ozon tabakasında yer alan katmanlardan ve filtre işleminden geçtikten sonra yeryüzüne ulaştığını hatırlatan Türe, “Bulutlu havalar, güneşe maruz kaldığımız saatler, bulunduğumuz yükseklik gibi etkenler de güneşin üzerimizdeki etkisini değiştirebilir. Hâlbuki solaryum ile UVA ışınına doğrudan ve filtre edilmemiş hali ile maruz kalınmaktadır” diye konuştu.

Dr. Türe, solaryumun vücutta ne gibi değişiklikler yarattığını şöyle anlattı:
YAŞLILIK SÜRECİ HIZLANIR
“Yaşa bağlı gelişen yaşlılık belirtilerinde artış ve ciltte ince kırışıklıklar görülür. Solaryum nedeni ile cildimiz kalınlaşır, çünkü solaryum cildimizin altındaki destek dokusunun azalmasına ve kalınlaşmasına sebep olur. Cilt su, nem ve dolgunluğunu kaybeder.

CİLTTE LEKELENMELER BAŞLAR
Solaryuma girmeden önce kolonya, ıslak mendil, parfüm gibi kozmetikler kullanıldığında o bölgelerde lekelenmeler görülebilir. Bazı ilaçlar, kişiye normal şartlarda alerji yapmazken, UV ışınları ile birlikte alerjik etki gösterebilir. Özellikle sürülerek uygulanan ilaçları gün ışığında kullanmaktan kaçınmalıyız.

CİLT KANSERİNE YAKALANMA RİSKİ ARTAR
Solaryuma giren kişilerde, küçük kırmızı pullanmalar şeklinde kendini gösteren ve çok hızlı ilerleyen “Melanom” adını verdiğimiz cilt kanseri son yıllarda çok fazla görülmeye başladı. Cildinizde kaşınmayan bir lezyon fark ettiyseniz ve bu lezyon uzun süredir iyileşmiyor, şikâyete de yol açmıyorsa mutlaka bir hekime danışmalısınız. Çünkü zamanla masum gibi görülen bu tablo hızlanma sürecine girebilir ve üzerinde yara, ülser oluşumu gözlenebilir. Cilt kanseri oluşumunda benlerimizin durumu da büyük rol oynuyor. Melanom kanseri kendini, var olan bir bende değişikliğe yol açarak da gösterebilir. Benimizin şeklinde, boyutunda renginde bir değişikliğe yola açabilir. Genelde kaşıntı gibi bulgular görülmez. Bizim yapmamız gereken benlerimizi iyi takip edip değişiklikleri gözlemlememiz. Çocukluk dönemlerinde yoğun güneşe maruz kalmış, ailesinde cilt kanseri görülen, açık tenli ve ben sayısı fazla olan kişilerin düzenli olarak ben muayenesi yaptırmaları gerekir.

VÜCUT, MARUZ KALDIĞI TÜM ZARARLI IŞINLARI DEPOLAR
Çocukluğumuzdan beri aldığımız tüm zararlı ışınlar vücudumuzda birikir ve zamanla yan etkileri ortaya çıkmaya başlar. Güneşli bir ülkede yaşıyoruz ve yaz aylarında istemesek de atmosferdeki değişimler yüzünden güneşin zararlı etkilerine maruz kalıyoruz. Kış mevsiminde de solaryum ile aldığımız zararlı ışınlar ile gereğinden fazla riske girmiş oluyoruz.

SOLARYUM SİVİLCELERE İYİ GELMEZ
Solaryumla ilgili bir yanlış bilgi de sivilcelere iyi geldiğidir. Solaryum yağ dengenizi bozduğu için cildinizde kuruluğa sebep oluyor ve sonrasında bu kuruluğu ortadan kaldırmak için cevaben çok daha fazla sayıda yağ salgısı üretiyor. Bu yağ salgısıyla birlikte gözenekleriniz açılıyor, cildiniz daha da yağlı ve sivilceli bir hale geliyor. Sivilcesi olmayanlarda sivilce, olanlarda ise artış gözlemliyoruz.”

Uzm. Dr. Tuğba Yüzüak Türe’ye göre, solaryumun bu kadar fazla tercih edilmesinin sebebi, ciltte kızarıklığa sebep olmadan bronzluk sağlaması. Ancak bu durumun solaryumda sadece UVA ışınının alınması ile ilgili olduğunu belirten Türe, UV ışınlarının cilde verdiği zararı en aza indirmek için yapılması gerekenleri de şu şekilde özetledi:

UV IŞINLARININ CİLDE VERDİĞİ ZARARI MİNİMİZE ETMEK İÇİN…
“En büyük yanılgılardan biri de beyaz tenlilerin, güneşte kızarmamaları için güneş öncesinde solaryuma girmeleridir. Hâlbuki güneş ışınları karşısında tenimizin kızarmasının sebebi cildin kendini koruma sürecidir. Güneş ışığına maruz kaldıktan sonra cilt daha koyu bir renk elde ederek diğer hücreleri korumak için pigmentler oluşturur. UV ışınlarının cildimize verdiği zararı en aza indirmek için de şu noktalara dikkat etmek gerekir:
• Bol antioksidanlı meyve-sebze ağırlıklı beslenmek,
• Çay, kahve tüketimini azaltmak,
• Solaryumu tercih etmemek,
• Sigara içmemek."kaynak