Sigara 10 Kanser Türüne Sebep Oluyor

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, sigaranın 10 kanser türünde etkili olduğunu söyledi.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, sigaranın insan vücudunun tamamını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Sigaranın yol açtığı rahatsızlıkların çok sayıda olduğunu kaydeden Prof.Dr.Evyapan, sigaranın değişik kanser türlerinde etkili olduğunu söyledi. Sigaranın özellikle kalp ve damar hastalıklarında etkili olduğunu kaydeden Prof.Dr. Evyapan, “İnsanlarda en az 10 kanser türünün ortaya çıkmasında sigaranın rolü büyüktür. Bunların başında da akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanseri olgularının yüzde 90’ında hastaların sigara içtiği bilinmektedir. Ayrıca gırtlak, ağız boşluğu ve yutak, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve rahim ağzı kanserlerinde de sigaranın önemli rolü vardır” dedi.

Sigaraya bağlı olarak dünyada her yıl 5 milyon kişinin öldüğüne dikkat çeken Prof.Dr. Evyapan sözlerini şöyle tamamladı:

“Sigaraya bağlı olarak dünyada 5 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bu da her 6,5 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir. Yani siz sigara içenler sigaranızdan her nefes çektiğinde dünyanın bir köşesinde bu nedenle bir kişinin ölmekte olduğunu aklınızdan çıkartmamanız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayının iki katına çıkacağı beklenmektedir. Ülkemizde ise sigara içimi her yıl 100 bin dolayında insanın ölmesine neden olmaktadır.”Kaynak