Çocukların kanser riski neden ölçülür?

 

E7933636CCA6864D8023A060r * Henüz anne karnındaki bebeğin kanser riski ölçülebiliyor. P53 adı verilen kanser genini taşıyorsa aile isterse çocuğu aldırabiliyor.
* Bazı aileler yüksek meme kanseri riskine karşın çocuklarına PGD yaptırarak meme kanseri riskinden doğacak çocuklarını tamamen kurtarabiliyorlar.
* Ailesinde kanser olan çocukların kanser riski ölçülerek olası bir duruma karşın yaşam düzenlemesi yapılabiliyor.
* Kardeşinde kanser bulunan çocuklarda kanser riski ölçülüp olası bir genetik kansere karşı tedbir alınabiliyor.
* Anne ya da babasında erken dönemde kanser görülen çocukların risk kontrolleri yapılabiliyor. Böylece o riski genetik olarak taşıyıp taşımadığı inceleniyor. Riski varsa yine koruma ve tedavi programı uygulanabiliyor.
* Kanser olan çocukların riski ölçülebiliyor. Böylece hayatlarının bir döneminde tekrar kansere yakalanma risklerinin bulunup bulunmadığı incelenebiliyor.

KANSER RİSKİ ÖLÇÜLDÜ TEDAVİYLE BOYU UZADI

Marc Myers, 5 yaşındayken akut lenfoblastic lösemiye yakalandı. 39 ay süren kemoterapi tedavisi başarılı oldu. Fakat geçen sonbahar liseye başladığında, birçok sınıf arkadaşından daha kısa boyluydu. Marc’ın boyu uzamıyordu. Tedavisi sırasında büyüme hormonu eksikliği olmuştu. Ancak boyunu uzatmak için gereken hormon tedavisi Myers’ın kanserinin sıçramasına neden olabilirdi. Bu durumda doktorlar kanser riskini ölçtürmesini tavsiye ettiler.
YÜZDE 50 RİSK…
Aile Kanser Kliniği’nde öncelikle soyağacı çıkartıldı. Babası Jerry Myers, 2001’de bağırsak kanserine yakalanmış ve tedavi edilmişti. UCMC’nin Aile Kanser Kliniği’nde yapılan risk ölçümlerine göre, Jerry’nin ırsi kolon kanseri sendromu vardı. Bu mutasyonun çocuklarının her birine geçme olasılığı yüzde 50’ydi. Risk ölçümü derinleştirildi, kanserin genetik yapısı incelendi ve Marc’ın kanserinin agresif bir kanser olmadığı anlaşıldı. Marc boy uzama tedavisine alındı ve çok kısa zamanda tedavi sonuç verdi.