Obezite ve Kanser İlişkisi…

obez_yeniGereğinden çok yenen besinlerle alınan kalori,beden hareketleriyle harcanamadığında, bedende yağ olarak birikerek şişmanlığa neden olur.

Şişmanlarda kanser,normal kilolulardan daha sık görülür. Özellikle meme, endometrium, kolorektal, böbrek, özefagus prostat kanser şişmanlarda normal kilolulardan daha sık rastlanır. Bunda birçok neden vardır. Genellikle şişmanlık, çok yağlı besinlerin sürekli ve aşırı tüketiminden kaynaklanır.
Yağlı yiyeceklerin çok yenmesi doğal olarak antioksidant değerleri yüksek sebze ve meyvelerin daha az yenmesine neden olur.Yağlı besinlerin çok alınması kanser yapan ve kanseri ilerleten maddelerin alımının da artmasına neden olur.
Kilo alımını önlemek;birçok kanserin oluşum riskini azaltabilir.
2002 yılında ABD’de 41 bin yeni kanser vakasının obezite nedeniyle olduğu belirtilmiştir.

Kanserden Korunmak İçin:

1- Yeterli ve dengeli beslenmeli, her öğünde mümkün olduğunca farklı besinleri aynı anda tüketmeye özen göstermeli,
2- İdeal vücut ağırlığı sağlanmalı,
3- Fiziksel aktivite artırılmalı ve  haftada en az 5 gün 30 dk’lık hafif- orta düzeyde egzersiz yapmalı,
4- Rafine edilmiş tahıllar ve şeker yerine tam taneli tahıl ve ürünlerini tercih etmeli,
5- Fazla yağ ve fazla yağlı besin tüketiminden kaçınmalı,
6- Günde en az 5 porsiyon sebze- meyve tüketmeye özen göstermeli
7- Hatalı pişirme yöntemleri (kızartma, kavurma, mangal, tütsüleme) ile besinde kanserojen maddelerin oluşması ve bunların vücuda alınmasını önlemek için besinlerin hazırlanma ve pişirilmelerine dikkat edilmeli,
8- Sigara ve alkolden uzak durmalı,
9- Tuz, nitrit ve nitrat gibi katkı maddelerini içeren besinleri aşırı tüketmekten kaçınmalı, (sucuk, pastırma, sosis, salam, turşu vb gibi besinlerin tüketimi azalılmalı)
10- Hamur işleri ve hamurlu tatlılardan uzak durulmalı,
11- Günlük beslenmenizde, soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, bezelye,  pırasa, karadut, kızılcık, kayısı, kuş üzümü, kiraz, vişne kırmızı ve kara üzüm, mandalina, portakal, greyfurt, ıspanak, karnabahar, brokoli, dereotu, pazı, turp, soğan, sarımsak, mürdüm eriği, domates, nane, roka, biber, fındık, fıstık, cevizi düzenli tüketmek kansere yakalanma riskinizi azaltır.