Morfin kanser dostu mu?

morfin Amerikalı uzmanlar yapılan deneyler sonucunda ameliyatların ardından ve tümörler nederiyle oluşan ağrıyı hafifletmek için verilen morfinin aslında kanserin yayılmasına katkı sağlıyor olabileceğini ortaya koydu

BOSTON  – Amerikalı bilim insanları, morfinin tümörlere oksijen ve besin taşıyan yeni kan damarlarının büyümesine katkı sağladığını belirtiyor.

Boston’da Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan bilim insanları, bu etkiyi tersine çevirecek bir ilaç bulduklarını da öne sürdü.

Toplantıda konuşma yapan Chicago Üniversitesi’nden Dr. Patrick Singleton, laboratuvar deneylerinde morfinin sadece kan damarlarını güçlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda kanser hücrelerinin diğer organlara sıçrayarak yayılmasını da kolaylaştırıyor göründüğünü ifade etti.
Bunun methylnaltrexone ya da MNTX adı verilen, 1980’lerde morfin kaynaklığı rahatsızlığı önlemek üzere geliştirilmiş ve yalnızca ABD tarafından onaylanmış olan ilaçla üstesinden gelinebileceği belirtildi. İlacın, morfinin ağrı hafifletici özelliğine müdahale etmeksizin çalıştığı kaydediliyor.

Akciğer kanseri fareler üzerindeki deneylerde MNTX’in kanserin yayılmasını yüzde 90’a kadar azalttığı kaydedilirken Singleton, "Eğer bu klinik olarak doğrulanırsa, kanser hastaları için cerrahi anestezi uygulama yöntemimizde değişikliğe yol açacaktır" diye konuştu.

İngiltere’deki Kanser Araştırma merkezi ise, tedavide herhangi bir değişiklik için daha fazla teste ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

İngiltere kanser araştırmaları merkezinden Doktor Laura Bell, "Bu alandaki araştırma henüz başlangıç aşamasında, morfin temelli ağrı kesicilerin kanserin büyümesi üzerinde bir etkisi olup olmadığı konusunda bir şey demek için henüz erken ve daha fazla araştırma gerekiyor" diye konuştu.kaynak