Kemoterapide ‘Robot’ dönemi başladı

Kanser hastalarının hayat kurtarıcısı kemoterapi ilaçları, hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından bir çok tehlikeyi içinde barındırıyor. Ancak bu riskler kemoterapi robotları sayesinde sıfıra iniyor.

264239 Kanser hastalarının ilaçlarını artık robotlar hazırlıyor. Robotlar tarafından, el değmeden, yanlış doz uygulamadan hazırlanan kemoterapi ilaçları, hem sağlık çalışanları hem de hastalar için tam güvenlikli. Üstelik robotik sistem ilaçtan da tasarruf ediyor.
Ankara Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurullah Zengin, yeni uygulamanın kemoterapiyi hazırlayanlar açısından da çok güvenli olduğunu belirterek, "Hava oluyla, elle de cilde ilaçların maruz olmaları söz konusuydu. Hasta için en ideal dozda ilaç verme imkanı oluyor. Robotik kemoterapi hazırlamada, hastanın bilgileri sisteme giriliyor ve gerisi robota bırakılıyor. İnsan çalışması o alanda, risk taşıyan alanda tamamen kalkmış oluyor. Robot, hastaların rahatsızlıklarına göre doz değişikliğine de imkan veriyor. Bu ilaçlar serum içine aktarılıyor. Kapalı şekilde sistemden çıkıyor" diye konuştu. Sistemin birkaç aşamada kontrol mekanizması bulunduğunu ve en küçük bir hata da hemen uyarı veren robotun ilaçtan da tasarrufu sağladığını anlatan Zengin, "100 mg ilaçtan 80 mg kullanılıyor. 20 mg başka hastaya kullanılamaz. Bu sistemde 20 mg boşa gitmiyor. Robotik kemoterapi hazırlama hem ayaktan tedavi gören hem de yatan kanser hastaları için sağlıklı ve güvenilir bir sistem" şeklinde konuştu.(İha)