Kanseri önle, 17 milyon kişiyi kurtar!

3 (184) Kanserin giderek arttığı ve önlem alınmazsa 2030 yılında 17 milyon kişinin ölümüne neden olacağı belirtiliyor.

Dünya Kanser Günü dolayısıyla Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği basın toplantı düzenledi. Veriler, kanserin giderek arttığını ve önlem alınmazsa 2030 yılında 17 milyon kişinin ölümüne neden olacağını gösteriyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle Bilkent Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının gündeminde kanserin önlenebileceği; ama önlem alınmazsa 2030 yılında 17 milyon kişinin kanserden hayatını kaybedeceği bilgisi yer aldı.

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yalçın ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dinçer Fırat’ın katıldığı toplantıda kanser ile ilgili verilen bilgiler ve istatistikler kanserin önemini bir kez daha vurguladı. Toplantıda, dünyada her yıl 12 milyon kişiye kanser tanısı konduğu, 7.6 milyon kişinin kanserden öldüğü bilgisi verilirken önlem alınmadığı takdirde dünya genelinde kanser yükünün giderek artacağına, 2030 yılında 26 milyon yeni kanser tanısı konacağına ve 17 milyon ölüme ulaşacağına dikkat çekildi.

Kanserde en hızlı artışın Türkiye’nin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağını belirten Prof. Dr. Şuayib Yalçın, kanserlerin önlenebileceğini söyledi: “Bu konunun en iyi yönü ise kanserlerin %43’ünün potansiyel olarak önlenebilir olmasıdır. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserler için risk, bu risk faktörlerinden kaçınılması yanında sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir.”

Yalçın, kanserden korunmak için alınabilecek önlemlerle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Tütün ve tütün ürünleri kullanmayınız, pasif içicilikten kaçının.  Alkol tüketimini azaltın. Aşırı güneş ışınlarından sakının. Sağlıklı kilo, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteye dikkat edin ve kansere yol açan enfeksiyonlardan korunun.”

KANSER ÖNLENEBİLİR!

4 Şubat Dünya Kanser Günü, bu yıl Uluslar arası Kanser Savaş Örgütü (UICC) önderliğinde “Kanser Önlenebilir” sloganıyla yürütülüyor. Kampanya özellikle kansere yol açan 9 enfeksiyona odaklanıyor. UICC Başkanı David Hill, konu ile ilgili olarak yaptığı bir açıklamada “her yıl kanser tanısı konulan 12 milyon kişinin yaklaşık %20’sinde neden, doğrudan kansere yol açan veya kanser riski artıran viral ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlanabileceğini” söylüyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği de Türkiye’de bu kampanyanın yürütülmesini sağlıyor. Dernek, kanserden korunma ve hayat boyu kanser riskini azaltmaya yönelik düzenlenen kampanya için destek bekliyor ve bunun için www.turkkanser.org.tr adresinden web sitesini ziyaret edip, Dünya Kanser Bildirgesi’ni imzalamaya çağırıyorkaynak