Kansere karşı etkili bir silah

gp_633633 İsveç’in Lund Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada , domatesin kanser tedavisinde etkili olduğu bir kez daha vurgulandı.

İsveçli araştırmacılara göre, yeni bulgular eşliğinde, birkaç yıl içerisinde domates genlerinin kanser tedavisinde efektif olarak kullanılacak.
Araştırma projesinde yer görev olan Lund Üniversitesi öğretim görevlilerinden Profesör Jure Piskur, basına yaptığı açıklamada: "Domates genleri kanser tedavisinde canlı bomba gibi, intihar bombacıları gibi etkili olacak" ifadesini kullandı. Piskur, domates genini kansere karşı güçlü bir silaha dönüşebilmesi için, AZT ilacı ile birlikte kullanılması gerektiğini vurguladı. Bu araştırma için domates genlerini yüzlerce organizma ve canlılar üzerinde ve yüzlerce değişik ilaç kombinezonlarıyla birlikte denediklerini ifade eden Profesör Jure Piskur, en efektif ilacın AZT isimli ilaç olduğunu ekledi.
KANSERE KARŞI ÖNCE "MOR DOMATESLER" ÇALIŞMASI
Bundan önce de kansere karşı etkili olabileceği düşünülen mor domates yetiştirilmişti. İngiltere’nin doğusundaki Norwich’teki John Innes Merkezi’nden bir ekip, mor domatesi, "antosiyanin" adlı bir antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etmişti.
Nature Biotechnology adlı dergide yayımlanan araştırmada, bu domatesten yiyen farelerin daha uzun yaşadığı belirlendi. Kansere meyilli bir grup fareye mor domates, bir gruba normal domates verildi. Testlerde, mor domates yiyenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğu görüldü.
Böğürtlen, yabanmersini türünden meyvelerde çokça bulunan antosiyaninlerin kolon kanseri hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardım ettiği ortaya çıkmıştı. Bu maddenin bulunduğu sebze meyvelerin ayrıca kardiovasküler hastalıklarla yaşlanmanın getirdiği bazı hastalıklara karşı koruma sağladığı da düşünüldüğü kaydedildi.kaynak