Kansere dur!

597872_detay Bilim insanları kanserin ne zaman yayılmaya başlayacağını tahmin etmeyi sağlayacak bir buluşa imza attı

Hong Kong Üniversitesi uzmanlarının çalışması sayesinde kanserin yayılmasını engellemek de mümkün olabilecek. Milliyet’te de yer alan habere göre, uzmanlar CPE-delta N adlı protein salgılandığında vücuttaki tümörün de yayılmaya başladığını ortaya koydu. Buna göre proteini bloke etmeyi başardıklarında hastalığın yayılmasını da önlemiş olacaklar. Bu bilginin riskli tümörlerin önceden tespit edilmesini sağlayacağı dile getirildi.
Yüksek seviyede protein
Araştırma 18 kanser hastasından alınan örnekler incelenerek yapıldı. Örnek alınan hastalardan yüksek seviyede CPE-delta N proteinine sahip olanların tümörlerinin tedavi sonrasında bile tekrarladığı görüldü. Çalışmayı yürüten profesörlerden Y. Peng Loh, “Yayılan tümörlerin içerisinde bu proteinden fazla miktarda bulunuyor.
Herkesin bildiği gibi kanserli hücrelerin vücuda yayılması ölümlerin ana sebebi” dedi. Ölümlerin risk altındaki hastalara fazladan tedavi ve kemoterapi uygulanarak engellenebileceği belirtilirken bu proteini tamamen ortadan kaldırmak için yapılan incelemeler sürüyor.kaynak