Kanser ve diyabete karşı vahşi pirinç!

10 bin yıl öncesinde Kuzey Amerika yerlilerinin temel besini olan “Vahşi Pirinç” artık bizim de sofralarımızı süslüyor. Üstelik hoş görünümü ve lezzetiyle sofraları süslemenin ötesine geçip sağlığımıza “sağlık” da katıyor. Amerikan Birleşik Devletleri’nde 10 bin yılı aşkın süre temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan vahşi pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşidi. Bu hububat, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Californiya’da yetiştiriliyor. Ben de vahşi pirinç hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek ve ürünün yetiştiği tarlaları, işlendiği merkezleri ve sonrasında Ro-Ro’lara yüklenerek ülkemize gönderildiği limanları görmek için Californiya’daydım.

Dünya pirinç piyasasında yüzde 85’lik bir paya sahip olan USA Rice Federation’ın davetlisi olarak gittiğim Californiya’da “vahşi pirinç”le tanıştım.
USA Rice Federation’dan Eszter Somogyi, California Rice’dan Tim Johnson, Paul Buttner ve Jim Morris’in konukseverliğiyle gezdiğim Sacramente ve Californiya’da pirinç hakkında fazlasıyla aydınlatıldım. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; dünyada en çok pirinç tüketen ülke Çin ve onu takip eden ise Türkiye…
TÜRKİYE’DE SATIŞI YOK
Şimdilik Türkiye’de satışı bulunmayan vahşi pirinç tam anlamıyla sağlık deposu. Amerikalı yerliler tarafından değerli hububat olarak görülen bu pirinç, düşük yağ oranı, uzun süre depolama ömrünün olması, beyaz ve kahverengi pirince nazaran iki kat protein içermesi, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet için ideal bir temel olmasıyla dikkat çekiyor.
100 gram pişmemiş pirinçteki 14 gram protein ile vahşi pirinç beyaz ya da kahverengi pirincin neredeyse iki katı kadar protein içerirken, kalori içeriğinde çok az fark bulunmakta. Ayrıca siyah hububatların riboflavin ve niyasin içeriği yüksektir; karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan bu hububatlar, çok az sodyum içermekte. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde, vahşi pirinç dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluşturuyor. Vahşi pirinç, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için yararlı ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlıyor.
Antioksidan açıdan zengin
Tam buğday, çavdar ve kahverengi pirinç gibi, vahşi pirinç de tam tahıllar kategorisinde yer alıyor. Tıpkı meyve ve sebzeler gibi, hastalıkları önlemeye yardımcı olan antidoksanlar ve bitkisel gıdalar içeren vahşi pirinç çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Tıbbi bulgular da tam tahılların kalp hastalıkları, inme, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlıyor. Kaynak