Kanser hücrelerine çipli takip

BK -078 Kanadalı bilim adamları, kanser hastalıklarının tedavisinde yeni boyut açacak bir mikro çip geliştirdi.

Toronto Üniversitesi’nden Shana Kelly’nin başkanlığında Toronto ve Queens Üniversitesi ile Prenses Margaret Hastanesi bilim adamlarından oluşan bir ekibin nanoteknoloji ile geliştirdikleri mikroçip, daha önce bir dizi tetkikle günlerce süren, kanserli hücrelerin bulunması, kanserin türü ve hangi aşamada olduğunun saptanmasını 30 dakikada yapabiliyor.

Mikroçip, kanser hastalarının tedavisi boyunca hastalığın seyri ve tedavinin etkileri konusunda da doktorlara kesine yakın veriler sunuyor. Yeni buluşla hastalara oldukça sıkıntı veren başta biyopsi olmak üzere birçok tetkik tarihe karışacak. Mikroçip uygulamasının, bu özellikleri nedeniyle sağlık harcamalarında önemli oranda tasarruf sağlaması bekleniyor.

Ekibin başkanı Profesör Shana Kelly, prostat kanseri hastaları üzerinde bir süredir kullanılan ve olumlu sonuçlar alınan mikroçipin, bir cep telefonu boyutunda üretileceğini ve yakında piyasaya sunulacağını açıkladı.

Prof. Kelly, cihazın kanserin yanı sıra AİDS, domuz gribi, viral ve bakteriyel enfeksiyon hastalıkları alanında kullanılabilmesi için geliştirme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.kaynak