Kanser hayvanlar arasında da yaygınlaşıyor

maymun Kötü huylu tümörler doğada yaşayan hayvanlar arasında da yaygınlaşmakta. Kanser insanlar arasındaki ölümlerin yüzde yirmisinden sorumlu. Bilim insanları bazı hayvan türlerinde de aynı oranın geçerli olduğunu saptadılar, hatta Kanada’daki Beluga balinaları ve Avustralya’da yaşayan Tazmanya kaplanları arasında bu oran çok daha yüksek.

Cumhuriyet / Bilim Teknik- New York Yabanıl Yaşam Konservasyon Birliği’nden Denise McAloose ve Alisa Newton’un araştırma sonuçları Nature Reviews Cancer” dergisinde yayımlandı. Araştırmacılara göre kansere bağlı ölümlerde birçok durumda çevresel zehirler ve virüsler sorumlu. Ayrıca insanda görülmeyen bir hastalanma şekli de söz konusu. Kanser hücreleri bir hayvandan diğerine bulaşmakta. Mesela özellikle de tropikal ve subtropikal bölgelerde doğada yaşayan köpekler çiftleşme sırasında ya da cinsel organları yalayarak birbirlerinden CTVS (Canine transmissible veneral sarcoma) olarak bilinen bir kanser türünü kapıyorlar.

Rapora göre kanser vakaları bazı türlerde ve bazı bölgelerde artış göstermekte. Mesela Florida, Karayipler ve Hawaii’deki balıklarda. Hatta Tazmanya kaplanı gibi bazı türler ise kanser yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Fakat araştırmacılar yoğun kontrol ve kanseri tetikleyen etkenlerin araştırılmasıyla tehlikenin bazı bölgelerde ortadan kaldırılabileceğine inanıyorlar. kaynak