Kanser hastalarına özel 12 uzmanlı moral timi

Sağlık Bakanlığı kanser hastaları ve yakınlarının tedavi sürecini rahat geçirebilmesi için hastanelerde palyatif bakım merkezleri kuruyor.

10-20 yatağa sahip olacak merkezlerde meşgale odası, girişim veya muayene odası, hastaların televizyon izleyebileceği bir toplantı odası ve mutfak bulunacak. Ayrıca hastanın kendini rahat hissetmesi için tedavi odaları ayrı ayrı yapılacak. Merkezde hastalar için her an hazır bulunacak bakım timi kurulacak. Tim 12 uzmandan oluşacak. Takım liderinin yönetiminde aktif olarak görev alacak uzmanlık dalları ise şu şekilde olacak: “İç hastalıkları uzmanı, genel cerrah, medikal onkolog, psikiyatri uzmanı, anestezi uzmanı, radyasyon onkoloğu, göğüs hastalıkları uzmanı, fizyoterapi uzmanı, psikolog, uzman diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı ve din görevlisi.”Bu uzmanlar tedavinin yanında hastalara ruhsal ve psikososyal destek verecek.

Ailelere de destek verilecek

Palyatif bakım merkezleri yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda kanser hastalarının başta tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilmesi ve tedavisinin uygulanması sağlanacak. Ayrıca merkezde hastanın yanı sıra hasta yakınlarına da hizmetler verilecek. Doktorlar hasta yakınını tedavi süreci hakkında bilgilendirecekken, psikolog ve din görevlileri ise bilgilenme ve yas ile mücadele konusunda yardımcı olacak. Bu nedenle, sadece klinik değerlendirme değil aynı zamanda dini yardım, ekonomik destek, psikososyal yardım da olacak. Kaynak