Folik asitte kalp ve kanser riski

97338 Uzmanlar, folik asit içeren vitamin tableti alan kişilerde, kanser ve kalp damar hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, her gün yüksek dozda folik asit (folat) içeren vitamin tableti alan kişilerde, kanser ve kalp damar hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu bildirdi.
Yiyeceklerden doğal alınan folik asitin kanserden koruyucu etkisi olduğunu vurgulayan Çelik, folik asit takviyesinin, ABD’de ilk olarak 1996’da ekmeklere eklendiğini ve uygulamanın 1998’den sonra zorunlu hale geldiğini anlattı. Çelik, şunları kaydetti: “Yapılan incelemeler sonucunda 2 yıllık bir kullanım sürecinden sonra 1998’de ülkede kolon kanserine yakalanan kişi sayısında artış tespit edildi.
Kanada’da ve Şili’de 2000 yılında kolon kanseri vakalarında artış saptandı. Şili’de de beyaz unun içine zenginleştirilmiş folik asidin eklenmesi kolon kanserine yakalanma oranının özellikle 45-64 yaşlarındakilerde 1.5, 64 yaş üstündekilerde 2 kat arttığı saptandı.”kaynak