Elektronik sigaralar kansere neden oluyor

madynSsWope Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, üreticilerinin tütünden yapılan sigaralara göre daha güvenli olduğunu iddia etmelerine rağmen, elektronik sigaralarda kansere neden olan zehirli kimyasallar bulunduğunu bildirdi.

FDA, 2 büyük elektronik sigara yapımcısının ürünlerine yapılan testlerde, aralarında otomotiv sektöründe kullanılan antifirizin temel maddesinin de bulunduğu bazı zehirli kimyasallar tespit edildiğini belirtti.

FDA yetkilisi Dr. Joshua Sharfstein, ürünlerin ne kadar nikotin ve ne kadar diğer kimyasalları içerdiği hakkında çok az şey bilindiğini söyledi.

FDA’daki bilim adamları, incelenen 19 çeşit elektronik sigaranın yarısında insanlarda kansere neden olan nitrozamin bulunduğunu, nikotin içermediği bildirilen bazı ürünlerde ise düşük seviyede uyarıcılara rastlandığını, bu ürünlerin öncelikle Çin’de üretildiğini ifade etti.

FDA yetkilileri, ürünleri incelenen firmaların merkezi Florida’daki Smoking Everywehere ile merkezi Arizona’daki NJoy Cigarettes olduğunu açıkladı. FDA, 2 şirkete karşı harekete geçilip geçilmeyeceği hakkında ise açıklamada bulunmadı.

Elektronik Sigara Derneği ise FDA’nın testlerinin, doğru ve güvenilir sonuçlara varmak için yetersiz olduğunu ileri sürdü.

Amerikalı kamu sağlığı savunucuları, bazıları çikolata, ciklet, nane aramosı içeren elektronik sigaraların genç insanları tütün ürünlerine alıştırmak için bir köprü vazifesi gördüğünü belirtiyor.

ABD’de elektronik sigaralar tütün yasalarına tabi değil. Bu yüzden genç insanların kolaylıkla bu ürünleri alabildiği bildirilirken, Elektronik Sigara Derneği, üyelerinin ürünlerini sadece uzun zamandır sigara içen yetişkin insanlara sattığını iddia ediyor.

Elektronik sigaralar doğrudan akciğerler tarafından emilen nikotin buharı üretiyor. Üreticileri, yakıcı ve kanser nedeni zararlı maddeler içermediği gerekçesiyle ürünlerinin sigara tiryakileri için sağlıklı bir seçenek olduğunu öne sürüyor.

Senatör Frank Lautenberg mart ayında, güvenli olup olmadığı kanıtlanana kadar elektronik sigaraları piyasadan çekmesi için FDA’ya başvurmuştu. kaynak