Ege Üniversitesi’nden Kanser Taraması Testi

Euramelanoma projesi çerçevesinde yürütülen uygulamayla Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 26 Haziran Çarşamba günü saat 09.00-16.00 arasında hastalara deri kanseri taraması yapılacak. Deri kanseri ve deri kanserinden korunma yöntemleri hakkında verilecek. Çalışma daha önce de yapılmış, olumlu sonuçlar elde edilmişti.

Prof. Dr. Fezal Özdemir, “Euromelanoma, 1999 yılında Belçika’da başlatılan ve zaman içinde tüm Avrupa ülkelerinin katılımıyla genişlemeyi amaçlayan bir Avrupa projesidir. Deri kanserinin tedavisi erken tanı ile mümkün olduğundan toplum bireylerinin farkındalığı son derece önemlidir. Deri kanseri diğer organ kanserlerinin aksine gözle görünen kanserlerdir çünkü derideki değişiklikler farkedilebilir ve kanser yayılmadan durdurulabilir” dedi.

Prof. Dr. Fezal Özdemir ve Doç. Dr. Işın Kılınç Karaarslan’ın öncülük ettiği proje, klinik asistanları, bölüm hemşireleri gönüllü öğrenciler ile yürütülüyor. Türkiye’de ilk kez bu yıl uygulanmaya başlanan bu projenin Ege Üniversitesi açısından önemine vurgu yapan Prof. Dr. Fezal Özdemir “Bu proje bizim için diğer üniversite hastanelerinden çok daha fazla önem taşımaktadır, Türkiye’deki melanomla ilgili tek bilimsel konsey hastanemizde multidisipliner çalışma ortamıyla yürütülmekte. Sekiz yıllık bu konseyin tecrübesiyle melanom konusunda öncü bir merkez durumunda. Ege Bölgesi’nin mevsimsel özellikleri (güneşli gün sayısının fazlalığı) ve üniversite olarak geniş bir alana hizmet vererek edinilen tecrübelerle hastanemizde konuyla ilgili hassasiyet son derece fazla. Bu tarama çalışmalarıyla amacımız, halkı deri kanserleri konusunda bilgilendirmek, deri kanserinden korunma yöntemleri ve erken teşhisin önemi gibi başlıklarla halk sağlığına hizmet etmek” dedi.

Aynı zamanda vatandaşlar bilgilendirilecek

26 Haziran Çarşamba günü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Dermato-Onkoloji Ünitesi’nde yapılacak olan taramada klinikte bulunan 6 odada 4 uzman hekim, 12 öğrenci ile birlikte tarama gerçekleştirilecek. Aynı zamanda organizasyona katılan vatandaşlar deri kanseri hakkında bilgilendirilecek. Organizasyona katılmak isteyenlerin 0(232)3902598 numaralı telefondan bilgi alabileceği belirtildi. Kaynak