D vitamini eksikliği kanser riskini artırıyor

yag5 D vitaminin yeterli alınmadığında kanser riskini artırabileceği belirtildi.

Uzmanlara göre, her sağlıklı kişinin, gün içerisinde 15 dakika güneş ışınlarından doğrudan yararlanması gerekiyor.
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, güneş ışınlarının yaşam için son derece gerekli olduğunu, kişilerin ten rengini göz önünde tutarak güneş ışığından faydalanması gerektiğini söyledi.
D vitamini eksikliğine bağlı olarak yaygın kemik kırıkları, boy kısalması, erken yaşta kamburlaşma ve diğer organlarda deformasyon görülebildiğini belirten Demirkazık, ‘Beyaz tenlilerin elleri, kolları ve yüzü günde en az 15 dakika güneş görmelidir ki D vitamini eksikliği olmasın. Kumral tenliler için bu süre 30 dakika, esmer tenliler için daha fazla olmalıdır’ diye konuştu.
Demirkazık, bunun yanında D vitamini eksikliğine bağlı kanser gelişimine yönelik dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını belirterek, ‘Bilimsel çalışmalar, D vitamini eksikliğinin kanser riskini artırdığını ortaya koyuyor. Hatta D vitamini eksikliği, kanser gelişmiş insanlarda da uygulanan tedaviyi kötü etkileyebiliyor. Bu nedenle mutlaka güneş ışınlarının dik gelmediği zamanlarda önerilen süre kadar güneşe çıkmak ihmal edilmemeli’ uyarısında bulundu. kaynak