Belde’de kanser tedirginliği

kanser . JPG.widec Zonguldak’ın Çatalağzı beldesindeki aynı mahallede son 4 yılda 21 kişinin kanserden öldüğü iddiası üzerine İl Sağlık Müdürlüğü araştırma başlattı

ZONGULDAK- Mahalle sakinlerinin iddiasına göre, son 4 yılda yaklaşık 150 haneli İstiklal Mahallesi’nde oturanlardan 21 kişi, kolon, lösemi, bağırsak, mesane ve göğüs kanserine yakalanarak yaşamını yitirdi.

Benzer tanıların kendilerine de konulmasından korkarak hekime başvurmadıklarını bildiren mahalle sakinlerinin, şikayetleri ve talepleri doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri beldede inceleme çalışması yapıyor

Çatalağzı Belde Belediye Başkanı Mehmet Alim, yaptığı açıklamada, tespitlerine göre İstiklal Mahallesi’nde son 4 yılda kanserden ölenlerin sayısının 21’e yükseldiğini söyledi.

Geçende 32 yaşındaki Eren Sarı’nın da kolon kanserinden hayatını kaybetmesi üzerine mahallelilerin tedirginliğinin arttığını anlatan Alim, şöyle konuştu:

Kanser yılın vebası, tehlikeli hastalık. Vatandaşlarımız kanserin, belde merkezinde faaliyet gösteren PTT binasının çatısındaki baz istasyonunun radyasyon yaymasından dolayı olabileceğini düşünüyor. Yıllardır Çatalağzı Termik Santrali’nin bacasından havaya, denize bırakılan kül ve gaz da olabilir. Devletimizin santralle ilgili çalışma yapması gerekiyor. Vali Erdal Ata ile görüştüm, kendisi İl Sağlık Müdürlüğünden çalışma yapılmasını istedi. Müdürlük yetkilileri, çalışmaların başlatıldığını belirttiler.”

İstiklal Mahallesi sakinlerden Aysun Demirci, bir süre önce kardeşi Eren Sarı’nın (32) kolon kanserinden yaşamını yitirdiğini, 10 ay önce de babasının lösemiden öldüğünü söyledi.

Beldelerinde tanısı konmamış bir çok kanser vakasının olabileceğini belirten Demirci, şöyle dedi:

”PTT binasının çatısında baz istasyonundan yayılan radyasyon ya da şebeke sularından önce dağdan gelen suları içiyorduk, hastalık bunlardan olabilir. Yetkililerden kanserin nedenlerinin araştırılmasını istiyoruz. Bir çok tanıdığım kanser teşhisi konulacağı korkusuyla doktora gitmiyor.”

Mahalle sakini Ali Savaş Sarı da kansere asbestli su boruları ya da baz istasyonundan yayılan radyasyonun etken olabileceğini ifade ederek, ”Yetkililer suyumuz ile baz istasyonunun radyasyon yayıp yaymadığını kontrol etsinler. Bu hastalığa yakalandın mı kurtulma şansın yok” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan da konunun kendilerine aktarıldığını belirterek, ”Ekiplerimiz, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu anda mahallede kanserden ölen hasta sayısına yönelik rakamları da tam olarak tespit etmeye çalışıyoruz. Çıkacak sonuca göre gerekli tedbirler alınacaktır” dedi. kaynak