Bebek şampuanı sağlığı tehdit ediyor

6 Dünyaca ünlü bir markanın Çin’de üretilen şampuanlarında Formaldehit ve dioksan tespit edildi. Şampuanın içerdiği bu kimyasallar kansere neden oluyor

Çin’de üretilen dünyaca ünlü bir bebek şampuanının kansere neden olan kimyasal içerdiği belirlendi. Söz konusu şampuanın halen satılmaya devam edilmesi ortalığı karıştırdı. Çin radyosunun haberine göre, ABD’deki bağımsız bir kuruluş olan Campaign for Safe Cosmetics laboratuvarında yapılan testte bebek şampuanında hem formaldehit kimyasalı hem de 1,4 dioksan bulunduğu belirtildi.

ZEHİRLENME OLABİLİR

Formaldehit (HCHO) genelde su ile karıştırılıp antiseptik olarak kullanılan gazlı keskin bir kimyasal bileşim, dioksan ise toksik nefroza neden olabilen kimyasal madde olarak biliniyor. Zehirlenme durumlarında böbrekte kalsiyum oksalat kristalleri oluşuyor. Kurumun test yaptığı 48 bebek ürününden Çin’de sadece bu şampuan bulunuyor. Çin Kalite Kontrol Kurumu, konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

AB’de yasak

Hayvanlarda kansere neden olan Formaldehit ve 1.4 dioksan, ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından insanlarda olası kansere neden olan maddeler listesinde bulunuyor. Formaldehit ayrıca bazı çocukların derilerinde kızarıklık ve lekelenmelere neden oluyor. ABD’de formaldehit ve 1.4 dioksinin limitini düzenlemeye ilişkin bir standart yok. Formaldehitin Japonya ve İsveç’te bebek ürünlerinde kullanılması yasak. 1.4 dioksin de Avrupa Birliği’nde kullanılmıyor.