Ankara simidinde kanser iddiası

simit_zoom Severek yenilen kızarmış simitlerde pekmez yerine yanık şeker kullanıldığı iddia edildi.

Hemen herkesin severek yediği kızarmış simitlerde pekmez yerine yanık şeker kullanıldığı, bunun da kanser riskini artırdığı iddia edildi.
Antalya Halk Ekmek Fabrikası Müdürü Mükremin Asil, “Ankara simidi” olarak adlandırılan ve birçok kişinin daha lezzetli olduğu gerekçesiyle yediği kızarmış simitlerde pekmez yerine yanık şeker kullanıldığını iddia ederek, bunun da kanserojen etkisi olduğunu söyledi.
‘Haksız rekabet ve kazanç’
Simit üretiminde bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için insanların sağlığını hiçe saydığını öne süren Asil, bu konuda yaptıkları araştırmalarla ilgili bilgi vererek, şunları kaydetti:
“Bu simitlerde rengin daha kızarmış olmasının nedeni pekmezdir. Ancak yaptığımız araştırmalarda, maliyeti düşürmek için pekmez yerine daha ucuz bir yöntem olan yanık şeker kullanıldığını belirledik. Yakılan şekerin ise kanserojen etkisi bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya çıkarıldı.
Haksız rekabet ve kazanç için, hiç kimsenin insan sağlığıyla oynamaya hakkı yoktur. Bütün işletmeleri pekmez kullanmaya davet ediyoruz. 7’den 70’e herkesin vazgeçemediği bir tat olan simit, fabrikalarda gelişmiş teknoloji ürünü makinelerde üretilmeli. Kullanılacak hammadde laboratuvarlarda çeşitli analizlere tabi tutulmalı.”
Ankara simidi nasıl yapılır?
Simitlik undan yoğrulup mayalanan hamurdan parçalar koparılarak ince uzun şekilde yuvarlanır. İki uçları birleştirildikten sonra önce pekmezli suya batırılır, ardından susama bulanarak fırına verilir. Pişme süresi, fırının hararetine ve istenen kızarmışlık derecesine göre 5-10 dakika sürer.kaynak