Altınla kanser tedavisi

avemar3 Amerika`lı araştırmacıların kanser tedavisinde gerçekleştirdikleri son buluş sayesinde, içi boş altın nano-küreleri kanser hücrelerini bulup yok ediyor.

Amerikan Kimyagerler Cemiyeti toplantısında sunulan raporda, altın nano-küreleri en öldürücü cilt kanseri türü olan malin melanoma (malignant melanoma) tedavisinde özellikle etkili olduğu söyleniyor.
Tedavi kapsamında içi boş altın nano-kürelerinin üzerlerine özel bir peptid (protein parçacığı) uygulanıyor Bu peptid sayesinde nano-küreler, kanserli hücrelerin farklı yapısını `algılayabiliyorlar.` Nano-küreler, melanoma hücrelerini buluyor, hücre cıdarını deliyor ve içine giriyorlar. Ardından, hastanın cildine yakın kızılaltı ışınımı uygulanıyor. Bu ışınlar cildin derinliklerine kadar inebiliyor. Işınıma maruz kalan altın nano-küreleri ısınıyor ve kanserli hücreleri öldürüyor. İçinde altın bulunmayan sağlıklı hücreler ışınımdan etkilenmiyor. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, üzerine peptid uygulanmış altın nano-küreleri, deri tümöreri üzerinde peptidsiz nano-kürelere kıyasla sekiz kat daha etkili oldu. Yöntem, kanserli hücreleri kaynar suya atıp, kaynatarak öldürmeye benziyor. Nano-küreler ne kadar ısı üretirse, tedavi o kadar etkili oluyor.
Bu tedavi aslında `fototermal ablasyon` olarak bilinen daha genal bir kanser tedavisi türünün alt sınıfı. Fototermal ablasyon, ışık kullanarak tümörlerin yakılmasına deniyor. Ancak ışık sağlıklı deri hücrelerini de etkilediğinden, ışığın çok kontrollü ve kısa sürelerle verlimesi gerekiyor. Araştırmacılar, tümöre ışık soğuran maddeler uygulayarak tedavinin etkisininin artırılabileceğini biliyorlar. Bu ışık soğuran maddeler arasında pek çok metal nano-kütle bulunuyor. Ama bu metal nano-kütlelerin pek çoğu kanser hücrelerine iyi nifuz etmiyor, edenlerin de ısınma kapasiteleri sınırlı. Bu kütlelerin arasında içi dolu altın nano-kütleleri ve nano-çubukları bulunuyor. Söz konusu kütleler, ya arzu edilen küresel şekle sahip değil, ya da yakın kızılötesi ışınımı iyi soğurmuyorlar.
İçi boş altın nano-küreleri daha önce geliştirilen nano-kütlelere göre çok daha küçük. Altının diğer metallere göre bir başka avantajı da, tedavi sırasında daha az yan etki yaratmaları.

kaynak