"50 bin kişi böbrek bekliyor"

061120081747189912208_2Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erken, Türkiye’de organ bağışına ilginin az olduğunu belirterek, ”50 bin civarında böbrek bekleyen hasta var. Ancak yılda yapılan nakil sayısı bini bulmuyor” dedi.
Prof. Dr. Erken, İl Sağlık Müdürlüğü, ÇÜ Tıp Fakültesi, İl Müftülüğü ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ”Organ Bağışı Hayat Kurtarır” konferansında, organ bağışı ve sağlık boyutu hakkında bilgi verdi.
Organ naklinin, çaresiz birine başkası tarafından uzatılan yardım eli olduğunu vurgulayan Erken, bu konuda herkesin duyarlı davranması gerektiğini belirtti.
Böbrek yetmezliği dolayısıyla diyaliz tedavisi uygulanan 100 hastadan 5 yıl sonra yarısına yakınının hayatını kaybettiğini ve bunun çok masraflı olduğunu bildiren Prof. Dr. Erken, ”Türkiye’de 50 bin civarında böbrek bekleyen hasta var. Ancak yılda yapılan nakil sayısı bini bulmuyor. Bu konuda herkes duyarlı davranmalı ve organ nakline ilgi artırılmalı” diye konuştu.
Prof. Dr. Erken, organ nakli merkezlerinin desteklenmesi ve sayısının artırılması gerektiğini kaydetti.
Adana Sağlık Müdürlüğü Organ Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Pınar Güneşer ise tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıkların Türkiye’de en önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini söyledi.
Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını anlatan Güneşer, özellikle kalp ve karaciğerde uygun organ bulunmamasının ölümle sonuçlandığını ifade etti.
Türkiye’de 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastasının haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak ”böbrek nakli olabilmek umuduyla” yaşamını sürdürdüğünü bildiren Güneşer, şunları kaydetti:
"Ancak, hastaların 600’ü nakil olanağına kavuşmaktadır. Her yıl 6 bin kişi ise hayatını kaybetmektedir. Avrupa konseyinin verilerine göre 2007 yılında kadavra bağış oranı milyon nüfus başına Avrupa ortalaması 18.8 iken Türkiye’de bu rakam 3’tür. Türkiye’de 2015 yılında hasta sayısının yaklaşık 2,5 kat artarak 100 bini aşacağı tahmin edilmektedir"