Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Tümör Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Kansere karşı geliştirilen tümör aşılarının üzerinde uzun süredir çalışıldığını açıklayan uzmanlar, testlerden beklendiği kadar başarılı sonuçlar alınmadığını vurguladı.
BİRÇOK kanser hastası için umut olan tümör aşıları, uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konu olmasına karşın, akıllı ilaçlar ve büyüme faktörleri kadar henüz istenildiği kadar yüz güldürücü sonuçlar vermiyor. Uzmanlar, tedavi edici olarak şu ana kadar yüzeysel mesane kanserinde kullanılan BCG aşısı olduğunu belirterek, prostat, maliyn melanom, kolon, renal hücreli kanser, pankreas kanserinde tümör aşıları üzerinde çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Ankara International Medicana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Tek, kanserde ‘immünoterapi’nin yeni bir tedavi alanı olduğunuaçıklayarak, yöntemin kemoterapi ile birlikte uygulandığını ifade etti.
Cilt kanserine karşı ilaç keşfedildi
ABD’deki Onkoloji Kongresi’nde konunun kapsamlı olarak ele alındığını anlatan Tek, “Cilt kanserinde etkisi çok belirgin olan bir ilaç keşfedildi. İlaç, Türkiye’de de birkaç yıl içerisinde kullanılacak” dedi. Tümör aşılarının, gelecekte onkolojik tedaviler içerisinde önemli bir role sahip olabileceğini ifade eden Tek, şöyle devam etti: “Günümüzde kullanımı sınırlı. Kemoterapiyle karşılaştırıldığında tolere edilmesi daha kolay. Etki mekanizması, tümör hücrelerini tanıyan antijen sunan hücreler tarafından tümör hücrelerinin doğal öldürücü hücrelere ve sitotoksik T hücrelerine sunulması ve bunun sonucunda oluşan bağışıklık sisteminin aktive olmasıyla tümör hücrelerinin yok edilmesine dayanır. Bu sırada normal hücrelere zarar vermemek esastır. Eğer bu yanıt abartılı olursa, dokularda hasar oluşabilir. Özellikle prostat, maliyn melanom, kolon, renal hücreli kanser, pankreas kanserinde tümör aşıları üzerinde yoğun çalışmalar devam etmektedir.
Çaresiz hastalara umut satıyorlar
TÜMÖR aşıları tedavi edici amaçla kullanıldığı gibi ayrıca önlem amaçlı olark da kullanıldığını açıklayan Tek, konuya örnek olarak rahim ağzı kanserinde kullanılmaya başlanan human papillom virüse karşı geliştirmiş aşıları gösterdi. Tek, “Bu aşının yüzde 90’a yakın koruyuculuğu mevcuttur. Öte yandan diğer aşılarla ilgili çıkan haberler, kanser hastalarını yersiz abartılı umutlandırıp çaresiz kalan hastaları kullanmaktan ibarettir. İlerleyen yıllarda yan etkisi az, sadece tümörü hedef alan tedavi yöntemler kullanılacaktır.’’kaynak