Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Şişmanlık rahim kanserine neden oluyor
KONYA’daki Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Çetin Çelik, şişmanlığın rahim kanserine neden olduğunu söyledi.
Doç.Dr. Çelik, Çelik, hastane personeline yönelik, ‘Kadın Cinsel Organlarının Kanserleri ve HPV Aşısı’ konulu konferans verirken, erken teşhis ve etkili tedavi durumunda hastalığın kontrol altına alınarak tedavi edilebildiğini belirtti. Doç.Dr. Çelik, konferansta, kalp hastalıklarından sonra kanserin öldürücü hastalık olarak ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Doç.Dr. Çetin Çelik, düzenli kontrol yaptırmayan her 3 kadından 1’inin kansere maruz kalabileceğini anlatırken şöyle devam etti:
“Ülkemizde ne yazık ki kanser, kalp hastalıklarının ardından ençok ölüme sebebiyet veren ikinci hastalıktır. Düzenli kontrol yaptırmayan her 3 kadından biri kansere maruz kalabilmektedir. Kanserlerin nedenlerine baktığımızda sigara, radyasyon, enfeksiyon ve hormonlar gibi çevresel faktörlerin yanı sıra, genetik etkenler, dengesiz beslenme, şişmanlık ve stres gibi kişinin kendinden kaynaklanan etkenleri gösterebiliriz. Kandınlarda en çok görülen kanser birinci sırada meme kanseri ikinci sırada akciğer, üçüncü sırada bağırsak ve mide kanserleri, dördüncü sırada rahim kanseri gelmektedir. Kadınların 50’li yaşlardan sonra rahim kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Rahim kanserinin en önemli nedenlerinden biri şüphesiz aşırı kilo. Erken teşhis ve etkili tedavi durumunda hastalığın kontrol altına alınarak tedavisi mümkün.”
Doç.Dr. Çetin Çelik, bir diğer kanser çeşidinin daha çok cinsel yollarla bulaşan rahim ağzı kanseri olduğunu söyledi. Doç.Dr. Çelik, “Birden fazla partnerle ilişkide bulunulması halinde rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığı artıyor. Bu hastalıktan korunmak için mutlaka düzenli tarama ve HPV aşısı yapılmalı. Bunlardan en öldürücü olanı karın içinde oluşarak sinsi şekilde gelişen ve genelikle geç dönemde teşhis edilebilen yumurtalık kanserleridir. Mutlaka yıllık ultrason ve düzenli muayene yapılmalıdır. Özellikle rahim ağzı kanserinde Servikal Smear Taraması ile hastalığın gelişmesi yüzde 90’ın üzerinde engellenebilecektir. HPV aşılarının rahim ağzı kanserinin gelişmesini yüksek oranda engelleyebildiği bilinmektedir” diye devam etti.