Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Sigara içenlerde mesane kanseri riski
Önceki inanışların aksine sigara içenlerde mesane kanseri riskinin daha fazla olduğu kaydedildi.
Sigara içmek genellikle akciğer kanseri ile özdeşleştirilir. Ancak uzmanlar son yıllarda mesane kanseri görülme sıklığında da ciddi bir artış olduğunu vurguluyor.
American Medical Association isimli dergide yayınlanan yeni bir raporda Ulusal Kanser Enstitüsü’nden bir grup uzmanın yürüttüğü araştırma yayınlandı.
Araştırma kapsamında 1995-2006 yılları arasında yarım milyondan fazla kişi incelendi. Uzmanlar, hiç içmemişlere oranla şimdi sigara içenlerde mesane kanseri riskinin 4 kat fazla olduğunu belirtti. Eski içicilerde ise bu riski 2.2 kat artıyor.
Araştırmacılar bunun sebebinin sigaraların içeriğindeki değişiklikler olabileceğine dikkat çekiyor. Yoğun baskılar üzerine nikotini azaltılmış ancak yerine beta-naptilamin gibi zehirli maddeler konulmuş sigaraların mesane kanseri riskini arttırıcı etki göstermiş olabileceği sanılıyor.
Bu hipotez 1965’ten bu yana sigara içen sayısında düşüş olmasına rağmen ölüm oranının düşüş göstermediğinin açıklaması olabilir. Sağlık uzmanları bu yıl 5on binlerce mesane kanseri teşhisinin söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor.
Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Dr. Neal D. Freedman, "Amerika Birleşik Devletlerinde sigara bırakanların sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Ancak hala toplumun büyük bir bölümü sigara içiyor ve son 30 yılda mesane kanserine yakalananların sayısında herhangi bir düşüş gözlemlenmedi. Akciğer kanserine bağlı ölümlerde son 30 yılda ciddi bir düşüş görüyoruz. Kesin emin olamasak da mesane kanseriyle ilişkili olarak sigaralarda nikotin yerini alan maddelerin buna sebep olabileceğini düşünüyoruz," dedi. kaynak