Ses teli kanserleriyle savaşta Türk devrimi

Türkiye’de robotik KBB cerrahisinin yapıldığı tek yer olan Bakırköy Eğitim Araştırma Hastanesi, dünyada ilk defa ses teli kanseri tedavisinde robotik cerrahiyi uyguladı.

ses-teli-kanserleriyle-savasta-turk-devrimi-75891 Kadın doğum, genel cerrahi, üroloji ve KBB cerrahisinde çığır açan robot Da Vinci, ses teli kanseri ameliyatlarında harikalar yaratıyor. Dünyada ilk kez bu yöntemi kullanarak 2 yılda 10 vakayı ameliyat eden Bakırköy Eğitim Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, dünyaya robotik cerrahiyi öğreten meslektaşı Dr. Weinstein’ı da şoka uğrattı ve ondan önce bu ameliyatları yaparak literatüre geçti. Erken evre baş boyun ve ağız içi kanserlerinde veya iyi huylu tümörlerin tedavisinde açık ameliyat, lazer veya kemoterapi-radyoterapi seçeneklerine göre çok daha avantajlı olan robotik cerrahinin eşsiz bir yöntem olduğunu anlatan Prof. Dr. Kayhan, “Hastayı açık ameliyat travmasından koruyorsunuz. Yara yeri, enfeksiyon, boğazda geçici de olsa açılan delik gibi sıkıntılara maruz bırakmıyorsunuz. Daha da önemlisi dışarıdan gırtlak bütünlüğü bozulmazken konuşabilme, yemek yiyebilme gibi günlük aktivitelerine dönüş süresini bir gün gibi kısa bir süreye indirebiliyorsunuz” diye konuştu.

SGK’nın yeni kararıyla artık robotik cerrahi için de fark ücreti alınmayacak. Buna göre üroloji veya kadın doğum ameliyatlarında bazen 4-5 bin lirayı, KBB ameliyatlarında ise 3 bin lirayı bulan ve maliyeti yüksek bir işlem olduğu için hastalardan alınan bu fark ücreti de ortadan kalktı. Ancak KBB’de sadece kanser ameliyatlarında fark ücretini SGK ödeyecek. Özel hastanelerde robotik cerrahi ameliyatlarının ücreti ise 30-40 bin lirayı buluyor.

Bademcik ameliyatından farksız

İyi huylu tümörler ve uyku apnesine sebep olan dil kökü büyümesi gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılan Da Vinci robotonun hem hastaya hem cerraha büyük avantajlar sağladığına dikkat çeken Prof. Dr. Kayhan “Vatandaşlarımızın bu eşsiz yöntemden ücretsiz olarak yararlanabilmesinin yolunu açtı bu yeni uygulama. Örneğin bademcik kanseri ameliyatında eskiden çene kemiğini de keserek büyük bir açık ameliyatla tedavi sağlayabiliyorduk. Şimdi robotla ağız içinden girip bademcik ameliyatı yapar gibi kanserli bölgeyi kolaylıkla temizleyebiliyoruz ve üstelik çevredeki sağlıklı dokuya da zarar vermeden bu işlemi en hassas şekilde yerine getiriyoruz. Ayrıca gırtlak kanserinde bazen açık ameliyatlar nedeniyle oluşan açık yara bölgelerine robotik cerrahiyle bacaktan deri alıp greft (yama) yapabiliyoruz. Böylece hastanın ameliyat sonrası yaşam kalitesini iyileştiriyoruz” diye konuştu.

ABD’Yİ BİLE GERİDE BIRAKTIK

İlk kez 2 yıl önce robotik cerrahiyi KBB alanında kullanmaya başlayan Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan şimdiye dek 40 vakası olduğunu anlatarak bu yıl hedeflerinin 50 vaka olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kayhan “Robotik cerrahi için yılda 20 vaka ayakta alkışlanıyor. Biz Türkiye olarak KBB’de robotik cerrahi kullanımında Amerika’yı bile geride bıraktık.Yeni bir yöntem olduğu için ya hastalar tarafından güven duyulmuyor. Bu nedenle vaka sayımız geçtiğimiz yıllarda istediğimiz düzeye ulaşmadı. Ama SGK’nın uygulamasıyla bu yıl hedeflerimizie ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi. kaynak