Üroloji uzamanında prostat kanseri uyarıları

Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Soma Özel Vefa Hastanesi Üroloji Hastalıkları Kliniği hekimi Op.Dr. Güldoğan Yıldırım, özellikle 40 yaş ve üzeri her erkekte görülebilecek prostat kanseri hakkında bilinmeyenler, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

3 (150) Op.Dr. Güldoğan Yıldırım, “Prostat, mesanenin alt kısmında bulunan ve mesaneden dışarıya açılan idrar yolunu saran bir salgı bezidir. Görevi erkeklerde ait bir rahatsızlıktır. Daha çok orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde görülmesine karşılık, gençlerde de iltihaplanmalar sonucu prostat rahatsızlıkları olabilir” dedi.

Yıldırım, şöyle devam etti: “Erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Özellikle 40 yaşından sonra prostat büyümeye başlayarak erkeklerin korkulu rüyası halini alabilmektedir. Genellikle genetik ve Hormonal faktörler, beslenme ve çevresel faktörler prostat kanseri oluşumunu etkiler. Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde, diğer kanser çeşitleri gibi hayatı tehdit edebilir. Yaşı 40’ı geçen her erkeğin prostat büyümesine karşı her yıl mutlaka düzenli olarak doktor kontrolü yaptırması gerekiyor. Son yapılan araştırmalar Türkiye de prostat kanseri görülme sıklığının giderek arttığını göstermektedir. Prostat kanseri erkeklerde vücuttaki kötü huylu tümörler arasında sıklık olarak tüm dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Ürolojik kanserler erkek teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olmakta ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir. Prostat kanserinin erken teşhisi için 40 yaşından sonra düzenli Check-Up yaptırmak gerekmektedir. Bu yüzden ürolojik muayene belirli aralıklarla yapılmalıdır.”kaynak