Rahim kanserinde teşhis

228 Dr. Serap Bayur, tüm kadınları rahim ağzı kanserine karşı önlem almaya çağırdı

Denizli’de ilk PAP smear tarama çalışmalarının 1996 yılında İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde başladığını belirten Dr. Serap Bayur, 2003 yılında KETEM’in Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyete başlamasıyla çalışmaların devam ettiğini söyledi.
HÜCRELER DÖKÜLMEKTE
KETEM’de, yıllık sekiz bin PAP Smear taraması yapıldığını ifade eden ve PAP Smear testinin hayat kurtaran bir tetkik olduğunu söyleyen Bayur, rahim ağzı kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu anlattı. Kadınların bilinçli hareket ederek rahim ağzı kanserini önleyebileceklerini belirten Bayur, PAP smear testinin rahim ağzı kanserinin tespit ve tedavisinde son derece önemli olduğunu şöyle anlattı: "Vücut dokularının yenilenmesi nedeniyle kaçınılmaz olarak yüzeylerden hücreler dökülmektedir.
Bu dökülen hücrelerin toplanıp özel işlemlerden geçirildikten sonra mikroskop altında incelenmesine sitolojik inceleme denir. Bu işlemin en çok uygulandığı alan rahim ağzından yani serviksten alınan örneklerdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine smear adı verilir."
SON BEŞ YIL YAPTIRMIYORLAR
Smear testinin, rahim ağzının kötü huylu veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme potansiyeli olan değişikliklerini saptamak amacıyla yapılan bir tarama testi olduğunu anlatan Bayur, şöyle konuştu: "Tarama testleri hastalık bulguları taşımayan normal insanlarda yapılan tetkiklerdir. Smear testinin pozitif yani anormal çıkması, bir problem olduğunu ve tanıya yönelik ileri tetkik yapılması gerektiğine işaret eder. Bundan 20-25 yıl önce genital kansere bağlı ölümlerde serviks kanseri birinci sırayı alırken, smear testinin devlet politikaları ile teşviki sonucu dördüncü sıraya düşmüştür. Bunca önleme rağmen her yıl yeni serviks kanseri olgusu ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu kadınların yarısında ya hayatları boyunca hiç sitolojik inceleme yapılmadığı ya da son beş yıl içinde testin tekrarlanmadığı görülmektedir."
SMEAR TESTİNE GEREK YOK
Smear alınması yönteminin son derece basit bir yöntem olduğunu belirten Dr. Serap Bayur, sözlerine şöyle devam etti: "Serviks kanseri sık rastlanan kanserlerden biri olduğuna, bu test sayesinde hastalık ve buna bağlı ölümlerde yüksek oranda azalma saptandığına göre, serviksi olan bütün kadınların taranması gerekiyor. Ancak rahim ağzının kanser tanısı hariç bir nedenle rahmi tamamen alınan kadınlarda smear testine gerek yoktur."
Smear alınmasından önce 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmamasının sonuçların daha güvenilir olmasına yardımcı olacağını anlatan Dr. Serap Bayur, şunları söyledi: "Smear alınmasından önce en az 72 saat süre ile herhangi bir vajinal muayene yapılmamalı, vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalı, vajinal duş yapılmamalıdır. Test için en ideal zaman adet kanaması bittikten sonra 5-10 günlerdir.

kaynak