Rahim ağzı kanserine dikkat!

Armutalan Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kadınlar için, “rahim ağzı kanseri ve korunma yolları” hakkında bir seminer düzenledi.

3 (2) Seminerde konuşan Jinekolog Operatör Dr. Hüseyin Baş, rahim ağzı kanserinin çok bilinmediğini, ama kadınlarda görülen göğüs kanserinden sonra 2. sıklıkta görülen bir kanser olduğunu söyleyerek, “simear” testini yaptırmakla yüzde 45 bu kanserden korunduğunu söyledi.

Armutalan Kent Konseyi Kadın Meclisinin düzenlediği “rahim ağzı kanseri ve korunma yolları” konulu seminerin başlangıcında bir konuşma yapan Armutalan Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Kırlı yaptığı konuşmada, çok kısa süre önce bu konseyin kurulduğunu ve kadın meclisi olarak Muğla Cezaevi Kadın tutukluların ziyaret edilerek ihtiyaçlarının karşılandığını, şu anda da bu seminerin düzenlendiğini belirtti.

Operatör Dr. Hüseyin Baş Rahim ağzı Kanseri ve korunma yolları konulu seminerde yaptığı konuşmada; “Rahim ağzı kanseri jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir. Pap smear incelemesinin yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı azalmıştır. Kanser displazi olarak adlandırılan hafif formu ile başlar ve ilerler. Anormal hücre büyümesi genellikle 25-35 yaşları arasında başlar. Bu hücreler prekanseröz (öncül kanser hücresi) olarak değerlendirilir.

Zamanla bu hücreler kanser hücrelerine dönüşerek karsinoma in situ olarak adlandırılan rahim ağzının dış kısmında sınırları belli bir kanser oluşturur. Bu durum tedavi edilmediğinde rahim ağzının diğer katlarına ve diğer organlara yayılır. Erken dönemde teşhis edilebilen vakaların % 95’inden fazlası iyileşebildiğinden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Rahim ağzı kanseri belirtileri çok belirgin değildir ve serviksin kanser öncüsü değişikliklerinin herhangi bir bulgusu yoktur. Ancak hastalık ilerledikçe anormal kanamalar (adet arası, ilişki sonrası, menopoz sonrası kanama gibi), ağrılı ilişki, artmış akıntı ya da kasık ağrısı gibi şikâyetler görülebilir. Bu bulguları beklemeden düzenli doktor kontrolüne gitmek önemlidir” diye konuştu.

HER KADIN YILDA BİR KEZ MUAYENE OLMALI

Operatör Doktor Baş 21 yaşından ibaren cinsel olarak aktif olan her kadının yılda bir kez muayene olması gerektiğini belirterek; “Papsmear testi anormal ya da şüpheliyse kolposkopi denilen bir çeşit büyüteçle rahim ağzının incelenmesi ve biyopsi alınması gerekli olabilir. Eğer biyopsi sonucu kanser öncüsü bir değişiklik tespit edilirse LEEP denilen bir teknikle bu doku alınabileceği gibi, kriyoterapi ya da lazer tedavisi uygulanarak da bu bölge ortadan kaldırılabilir.

Rahim ağzı kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kansere yatkınlığı arttıran nedenleri; Çok eşlilik, cinsel temasın 20 yaşından önce başlaması, viral ve bakteriyal enfeksiyonlar, fazla sayıda doğum yapmak, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sigara içmek, C vitamini ve A vitamini eksikliği, erkek eşin sünnetli olmaması, hastanın bağışıklık sisteminin baskılanmasıdır” dedi.kaynak