Rahim ağzı kanserinden 3 dakikada korunun

kad Dünyada kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türüdür.

Tahminlere göre dünyada her yıl 490.000 kadına rahim ağzı; yani servikal kanser tanısı konulmakta ve 240.000 kadın bu kanser nedeniyle ölmektedir. Rahim ağzı kanserine bir virüs neden olmaktadır. Op. Dr.Yasemin Yakut kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanserine karşı nasıl korunabileceğinizi anlattı.

Dünya çapında yapılan bir klinik çalışmada rahim ağzı (servikal kanser) kanser vakalarının neredeyse tümünün HPV dediğimiz bir virüsün yüksek riskli tiplerinden kaynaklandığı gösterilmiştir.

Rahim ağzı kanseri her yaştan kadını etkileyen ciddi bir durumdur. Uterusun yani rahimim vajinaya açıldığı alt bölümde oluşur. Kalıtsal değildir. HPV (Human Papilloma Virüs) adlı yaygın gördüğümüz bir virüs buna neden olmaktadır. HPV aynı zamanda genital siğiller ve rahim ağzında hücresel düzeyde anormalliklere de neden olur. Bu anormallikler ancak smear dediğimiz rahim ağzından alınan sürüntü testiyle ortaya çıkar.

Cinsel yaşamı başlamış ergen kızlar ve cinsel olarak aktif kadınlar yaşam boyunca rahim ağzı kanser riskinden bu virüse karşı geliştirilmiş aşı sayesinde korunabilir.

HPV geçişi deri – deri temasıyla kolayca gerçekleşir. Cinsel birleşme olmayan cinsel etkinlik durumlarında da örneğin el veya ağzın genital bölgeye temasıyla da bulaşabilir. Kondom HPV bulaşmasından koruyabilir ancak tam olarak etkin değildir.

Kadınlarda HPV enfeksiyonu için risk oluşturan durumlar şöyle sıralanabilir:

1. Genç yaş grubunda olmak
2. Yaşam boyu cinsel eş sayısı
3. İlk cinsel birleşmenin erken yaşta olması
4. Erkek eşin cinsel davranışı
5. Sigara kullanımı
6. Sünnetsiz erkek eş

Yapılan çalışmalarda smear ile tarama ve aşılama rahim ağzı kanseri vakalarını %66 oranında azalttığı belirlendi.