Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Rahim ağzı kanserinde sırdaş bilgiler
Kadınların korkulu rüyası
Rahim ağzı kanserine, tıp literatüründe "Papillomavirus" ya da "Human Papilloma Virus" (HPV) denilen bir virüs yol açıyor. Türkçemizde buna "Siğil" diyoruz. Hem erkekte, hem de kadınla rastlanıyor. Bazıları her iki cinsiyette de ellerde ve ayaklarda görülüyor, bazıları da cinsel bölgede, yani cinsel organlarda patlak veriyor. Erkeğin cinsel organlarında görülen önemsiz. Aslında kadınların cinsel organlarında görülenler de pek önemli değil ama son yıllarda -hangi çevrelerden olduğunu siz çıkarın- öylesine bir korku pompalandı ki, her anne hem kendini, hem kız(lar) ını korumak için aşı yaptırıp yaptırmamayı günlük hayatının en önemli sorunlarından biri durumuna getirdi. Peşinen söyleyelim: HPV son derece yaygın görülmesine rağmen, çok büyük çoğunluğu hemen hemen sıfır tehlike taşıyor. 100 kadar türü olan HPV’nin en tehlikeli türleri bile nadiren rahim ağzı kanserine yol açıyor. Cinsel hayatın başlamasıyla birlikte herkes ama herkes HPV ile tanışıyor. Ama sadece cinsel ilişki şart değil; cilt teması bile, virüsün bir pire gibi bir bedenden öbürüne atlamasına ortam hazırlıyor.
AŞI NIN KORUMA ORANI
Virüsle tanıştıktan sonra rahim ağzında "Potansiyel kanser riski" taşıyan hücrelerin ortaya çıkması için 5-12 yıl arasında süre gerekiyor. 25 ile 65 yaş arasında rahim ağzı hücrelerinden alınabilecek hücrelerin incelenmesiyle kansere yakalanıp yakalanmayacağı öğrenibiliyor ve tehlike önlenebiliyor. Piyasadaki aşılar 100 tür HPV’den sadece ama sadece 4’üne karşı koruma sağlayabiliyor. Üstelik, aşının yan etkileri, irüsün kendisinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Aşılanmış olsalar bile kadınların, rahim ağzı kanserine yakalanmamak için, 25 ile 65 yaş arasında her 2-3 yılda bir rahim ağzından hücre aldırıp incelettirmeleri gerekiyor. İşte soru-cevaplarla, bu hastalık hakkında sırdaş bilgiler:
Rahim ağzı kanseri ne menem bir şey?
Bildiğiniz gibi, rahim ağzı vajinanın derinliklerine açılan bir kapı ya da evlerin antresi gibi bir giriş bölümü. Spermler, dölleyecek yumurta aramak için bu ağızdan rahime giriyorlar. Hem rahimin, hem de vajinanın bir parçası olan ağız, hem vajinanın çeperlerini oluşturan hücreleri, hem de rahimin iç çeperlerini oluşturan hücreleri yüzeye taşıyorlar. İki çeper bir noktada buluşuyor ya da kavuşuyor. Bu kavuşma noktasında hücreler ya vajina ya da rahim dokularına dönüşmek için sürekli çoğalıyorlar. Bazen bu hücrelerin bir bölümünün çoğalması o kadar hızlı oluyor ki, normalin dışına çıkıyorlar. Ya anormalleşiyorlar. Bunlara potansiyel kanser riski içeren hücreler deniyor. Bunlar bünyenin doğal savunma mekanizmalarıyla veya bir tedaviyle ortadan kaldırılmazsa, çevrelerindeki dokuları işgal edip yok ediyor ve istilacı bir kansere dönüşüyorlar.
DİĞER FAK TÖRLER…
Rahim ağzı kanserini ne tetikliyor?
Bugün artık rahim ağzı kanserinin bir numaralı nedeninin HPV denilen bir virüs ailesi olduğunu biliyoruz. "Aile" diyoruz, çünkü en az 100 türü var. Bilinen bu 100 kadar virüsten sadece birkaçı rahim ağzı kanserine neden oluyor. Kanseri tetikleyebilen o virüsler de tıp literatüründe 16 ve 18 olarak numaralandırılıyor. Ama hemen altını çizelim: Rahim ağzı kanserinde başka etkenler de rol oynayabiliyor:
Yaşlanma.
Sigara tiryakiliği.
Cinsel ilişkideki partner sayının çokluğu.
Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek.
HIV, yani AIDS bulaşması. (Çünkü bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve de cinsel hastalıkların bulaşmasına elverişli ortam hazırlıyor.)
Çok hamile kalmak.
5 yıldan uzun süre kombine, yani karma doğum kontrol hapları kullanmak. (Not: Dikkat, sakın bu olası risk nedeniyle doğum kontrol haplarından vazgeçmeyin; çünkü aksi halde hamile kalmanız rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığından çok daha yüksek olur.)