Rahim ağzı kanseri büyük ölçüde önlenebilir…

3 (362) Brüksel’de düzenlenen zirveden sevindirici bir sonuç çıktı: Tarama yöntemleri ve aşıyla hem hastalık, hem de ölümler azaltılabilir

Tüm dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadında görülen ve 200 bininin hayatını kaybetmesine yol açan rahim ağzı kanseri (serviks) vakalarının yüzde 80’inin tarama yöntemleriyle ve aşı uygulamalarıyla önüne geçilebileceği bildirildi.

Avrupa’da halen herhangi bir zamanda serviks kanserine yakalanmış (tedavi edilen veya edilmeyen) kadınların sayısı 225 bin üzerinde.
Avrupa Rahim Ağzı Kanseri Birliği’nin Brüksel’de 4’ncü Avrupa Serviks Kanserini Önleme Haftası nedeniyle Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği zirve toplantısına pek çok Avrupa ülkesinden katılan temsilciler, konunun önemine ve kendi ülkelerinde gerçekleştirilen uygulamalara ve rahim ağzı kanserinin son durumuna dikkat çektiler. Avrupa Birliği’ne üye olsun olmasın tüm ülkelerde hükümetlerin dikkatini çekebilmek ve desteğini alabilmek amacıyla düzenlenen toplantılarda tarama yöntemlerinin ve serviks kanserine yol açan HPV virüsüne karşı geliştirilen aşının yararlarıyla ekonomik boyutu tartışıldı, serviks kanserini önlemenin en etkili yolları üzerinde duruldu.

Tamamen önlenebilir bir hastalık
Avrupa Serviks Kanseri Birliği (ECCA) Başkanı Prof. Dr. Philip Davies, her yıl Batı Avrupa’da 23 bin yeni vakaya, 10 bin ölüme yol açan, Avrupa genelinde ise toplam 60 bin yeni vaka ve 30 bin ölüme neden olan rahim ağzı kanserinin tamamen önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Hastalığın önüne geçmede önlerinde iki çözüm yolunun bulunduğunu kaydeden Prof. Davies, bunları HPV aşısı ve tarama programları olarak sıraladı. Avrupa Servikal Kanser Birliği’nin ana amacının bu hastalığa karşı bilgi düzeyini ve korunma konusunda toplum bilincini artırmak olduğunu söyleyen Prof. Davies, “Serviks kanseri Avrupa’da önemli bir halk sağlığı sorunu. Kadınlara düzenli yapılacak pap smear testi, HPV testi ve çok etkili olan HPV aşılarının yapıldığı iyi organizasyonlarla rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 80’i önlenebilir” diye konuştu.
Davies, ülkelerin yapacağı aşılama programlarına Avrupa Birliği fonları, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Toplantılarda serviks kanseri taramalarının 3 – 5 yılda bir düzenli yapıldığı ülkelerde hastalığın görülme sıklığının yüzde 80 düştüğü vurgulanırken HPV aşısının özellikle ergenlik dönemindeki (12 – 13 yaşından itibaren) genç kızlara yapılması önerildi.

AVRUPA’DA EN YAYGIN İKİNCİ KANSER TÜRÜ
– Serviks kanseri, 15 – 44 yaş grubundaki genç kadınları etkileyen ikinci en yaygın kanser türü. Avrupa’da yaşayan kadınlar arasında ise en yaygın kanser türleri arasında yedinci sırada.
– Sosyo ekonomik durumun düşük olduğu Doğu Avrupa, hastalığın en sık görüldüğü bölgelerden. Buna göre Romanya’da yaşayan bir kadının serviks kanserinden ölüm riski Finlandiya’da yaşayan hemcinsine göre 11 kat fazla. Yine bu risk Litvanya’da yaşayan bir kadında 8 kat, Bulgaristan’da yaşayan kadında 7 kat daha fazla.
– Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün iki tipi (HPV 16 – HPV 18) vakaların yüzde 70’inden sorumlu.
– Cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı enfeksiyonların çoğu belirti vermiyor. Enfeksiyonlar özellikle 18 – 25 yaş grubunda yüksek oranda görülüyor.kaynak