Rahim ağzı kanseri aşısına WHO tavsiyesi

reflu-kadin Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuadrivalan etken maddeli rahim ağzı kanseri aşısının yeterli kalite, güvenlik ve etkinliğe sahip olduğunu, ulusal bağışıklama programlarında kullanılabileceğini açıkladı.

ANKARA – Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kuadrivalan etken maddeli rahim ağzı kanseri aşısının yeterli kalite, güvenlik ve etkinliğe sahip olduğunu, ulusal bağışıklama programlarında kullanılabileceğini açıkladı.

Merck Sharp Dohme Firması tarafından üretilen kuadrivalan aşı, Dünya Sağlık Örgütünün ön yeterlilik verdiği ilk rahim ağzı kanseri aşısı oldu.

WHO’nün verdiği ön yeterlilik, bu aşının örgütün standartlarına uygun kalite, güvenlik ve etkinliğe sahip olduğu; UNICEF, Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar ve Pan-Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) tarafından ulusal bağışıklama programlarında kullanılabileceği anlamına geliyor.

Merck Sharp Dohme ilaç firmasının Aşı ve Bağışıklama Birimi Başkanı Margaret G. McGlynn, Dünya Sağlık Örgütünün bu kararının kadın sağlığının dünya genelinde korunması yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti.

RAHİM AĞZI KANSERİ NEDİR?

Human Papilloma Virus (HPV), genital bölge ve mukozalarda enfeksiyon yapan, kısaca ”kondilom” adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüs.

Çoğu virüs hastalığında olduğu gibi HPV de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşerek zaman zaman alevlenmelere yol açıyor.

Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul ediliyor.

Rahim ağzı kanseri ise tüm dünyada sıklık açısından ön sıralarda yer alan bir kanser türüyken, pap-smear tarama ve kolposkopi tanı testi gibi yöntemlerin geliştirilmesi sayesinde henüz kanser aşamasına gelmeden yakalanabiliyor.

Rahim ağzı kanseri, özellikle pap-smear tarama testinin yaygın olarak kullanılamadığı ülkelerde halen önemini koruyor.

Bu kanser türü, genellikle 40 yaş ve sonrasının bir hastalığı olarak kabul edilmesine karşın her yaşta ortaya çıkabiliyor.

Kuadrivalan aşı ise HPV’nin en sık genital siğil yapan 6 ve 11 numaralı, en sık rahim ağzı kanseri öncüsü lezyon ve rahim ağzı kanseriyle ilişkili olduğu düşünülen 16 ve 18 türlerine karşı etkili.

Bu aşının yüzde 100 koruyuculuğu olmasa da rahim ağzı kanserine karşı son derece etkili bir koruma sağlıyor.  kaynak