Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Prostat kanserinin artık ilacı var
Tıp dünyası, prostat kanseri tedavisinde son 70 yıldır kaydedilen en önemli gelişmeyi konuşuyor. İngiliz uzmanlar, ürettikleri ilaç sayesinde kemik ve diğer dokulara sıçramış kanser vakalarında bile tedavi sağlanabileceğini müjdeledi.
LONDRA – “Prostat kanserinin, kemoterapiye dayanıklı en ölümcül türleriyle savaşmak için geliştirilen ‘Abiraterone’ adlı ilaç, binlerce kişinin hayatını kurtarabilir”… İngiltere’nin başkenti Londra’daki Royal Marsden Hastanesi uzmanları,dünyada milyonlarca erkeği etkileyen prostat kanseri tedavisine yönelik yeni ilacı böyle anlatıyor.
Klinik deneyler çerçevesinde iki buçuk yıldır gönüllü hastalar üzerinde denenen “Abiraterone” adlı ilaçla hastalığın halen uygulanan kemoterapilere karşı dirençli ve öldürücü türünde yüzde 80’e varan tedavi imkanının ortaya çıktığı ifade edildi.
Son 70 yılda prostat tedavisinde kaydedilen en önemli gelişme olarak nitelendirilen Abiraterone, vücuttaki tüm hormon üretimini engelleyerek etki ediyor. İlaç, erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron üretimini durduruyor. Hatta, diğer tedavilerin aksine kanserli hücrelerin sonradan kendi kendilerine ürettikleri, kanseri geliştiren hormonları da bloke etmeyi başarıyor.
Klinik deneylere katılan hastalarda kanserli tümörün küçüldüğü ve prostat kanserine has antijen PSA’nın düştüğü gözlendi. İlacın kemik ve diğer dokulara sıçramış kanser vakalarında bile tedavi sağlayabildiği belirtildi. Hastaların yaşam kalitesinde artış, hastalığın kemiklere sıçraması sonucu oluşan ağrılarda önemli azalma kaydedildi. Uzmanlar, ilacı kullanan bazı hastaların ağrılarını gidermek için kullandıkları morfini bıraktıklarını vurguladı. Ancak hastaların yaşam süresinin ne kadar uzadığı ilerleyen aşamada ortaya çıkacak.
Halen bütün dünyadaki değişik kliniklerde yatan 1200 hasta üzerinde denenmekte olan ilacın deney aşamasının henüz sürdüğü, bu yılın ilerki aylarında klinik denemelerin ilerki aşamalarına geçilebileceği ve 2-3 yıl içinde tablet olarak piyasaya çıkabileceği belirtildi.
Bu arada araştırmaları yürüten ekibin başkanı Dr. Johann de Bono, bulgularının doğrulanması için daha geniş klinik deneylere ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Bilim çevreleri de sonuçların umut verici göründüğünü, ancak kesin karar varmak için daha geniş denemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.
İngiltere’de yılda ortalama 35 bin erkeğin yakalandığı, 10 bininin hayatını kaybettiği prostat kanserinin saldırgan ve ölümcül türüne yakalanan hastaların kemoterapinin ardından ortalama ömür beklentileri 18 ay oluyor.