PROSTAT KANSERİ

PROSTAT NEDİR?

imagesxc Prostat, erkekte mesane boynunda bulunan ve üretrayı çevreleyen bir bezdir. Erkekte sperme karışan ve fertilitede rolü olan bir sıvıyı oluşturmada görevi vardır. Bu bezin büyümesi ve fonksiyonu erkek hormonu olan testesteronun kontrolü altındadır.

PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Diğer kanserler gibi prostat kanseri de bir hücreden başlar ve bölünme kontrolü kalktığı için kısa sürede bir kitle haline gelir. Prostattaki bütün kitleler kanser değildir ama kitleler idrar yapmada zorluğa neden olabilirler.

İleri yaşlarda prostat büyüyebilir. Kanser olmayan bu büyüme “bening prostat hipertrofisi”olarak bilinir ve cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Prostat kanseri de benzer semptomlara neden olabileceği için idrar yapmada zorluk veya ağrı durumlarında doktora başvurulmalıdır.

Prostat kanseri riski özellikle 65 yaş üzerinde daha fazladır.

PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRAN DURUMLAR:

    Yaşın 65 üzerinde olması

    Yağdan zengin diyet ile beslenmesi

    Kırmızı etten zengin diyet

    Prostat kanseri aile hikayesi

    PROSTAT KANSERİNİN GELİŞİMİNİ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Dengeli diyet diğer kanserlerin olduğu gibi prostat kanserinin de riskini arttırır. Sebzeden (özellikle domatesten) ve meyveden zengin; fakat yağdan fakir diyet önerilir.

PROSTAT KANSERİNİ SAPTAMAK:

Prostat kanserinin erken tanınması önemlidir. Kanser küçükken ve bezin dışına taşmadan yakalandığında tedavi daha etkilidir.

Aşağıdaki semptomlar ortaya çıkarsa doktora başvurulmalıdır.

    Özellikle gece ortaya çıkan sık idrara çıkma

    İdrarda kan görülmesi

    Ağrılı idrar yapma

    Pelvis bölgesinde künt ağrı

    Yukarıdaki yakınmalarla doktorunuza başvurduğunuzda size rektal tuşe muayenesi(makattan parmakla prostatın muayene edilmesi), PSA kan testi, rektal ultrason incelemesi ve bir kitle görülürse prostat biyopsisi işlemleri yapılabilir.

PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ:

Prostat kanseri tanısı konursa bir kaç farklı tedavi yöntemi uygulanabilir. Seçilecek tedavi hastanın yaşı, genel durumu, kanser tipi ve yaygınlığına göre sadece takip, cerrahi, radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi yöntemlerinden bir veya bir kaçı seçilebilir.kaynak