Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Pankreas Kanseri
Pankreas süngerimsi, tüp şeklinde çengele benzer bir yapıda yaklaşık 15-20 cm boyunda bir bezdir. Midenin arkasında yer alır. Yağ ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesini sağlar, asıl işlevi aralarında insülinin de bulunduğu hormonları salgılamaktır. Bu enzimler ince bağırsakta gıda sindirimine yardımcıdır. İnsülin kan şekerinin regülasyonunu kontrol eder. Enzim ve hormonların metabolik sistemin normal dengesinin sağlanmasında görevleri vardır.
Pankreası hücrelerin diğer organlarda da olduğu gibi kontrollü bir şekilde bölünerek çoğalırlar.
Pankreasın sağlıklı hücreleri kontrol dışı bölünerek çoğalmaları sonucunda kanserleşen hücreleri oluştururlar. Bunlar çoğaldıkça bir kitle meydana getirerek kist oluştururlar.
Pankreatik karsinomlar hızla pankreasın içine, daha sonra yakındaki organlara yayılabilir. Lenf yoluyla çevredeki lenf düğümlerine ve karaciğerin lenf düğümlerine sıçrayabilir.
Kan yoluyla yayılma da kısa süre içinde gerçekleşir. Tümör hücreleri kapı toplardamar sistemine girerek karaciğere ulaşabilir. Karaciğerdeki metastaz odaklar organ dokusunun içinde ve yüzeyinde beyaz-gri yumrular biçiminde yayılabilir.
Sinsi bir hastalık olarak bilinir. Semptomları hemen ortaya çıkmayabilir. Erken teşhisi zor olan bir türdür.
EKSOKRİN : (Duktal veya asiner hücrelerden kaynaklanır)
a) BENİĞN : (Kist Adenomalar) bu tip tümörler genelde kanser değildir. Cerrahi ile çıkarıldıklarında tekrar etmeye bilirler.
b) MALİĞN : (Adenokarsinoma ) bu tip tümörlerde ise kanser hücreleri çevre dokuları tahrip ederek, yayılım gösterebilirler.
Kist Adenokarsinoma
Müsinöz Karsinoma
Sarkoma
Lenfoma
ENDOKRİN : (Langerhans adacık hücrelerinden kaynaklanır)
a) BENİĞN
b) MALİĞN
Pankreas kanserleri genellikle adenokarsinom dur.
Kanser hücreleri kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğerler, kemik veya diğer organlara yayılım gösterebilirler.
Pankreas Kanseri Nedenleri
Günümüzde genetik yapısı (tohum) ile oynanmış hormonlu sebze ve meyvelerin tüketimi, kozmetik ve temizlikte kullanılan kimyasallar (parfüm, deterjan, şampuan vb.) ve modernleşme ile birlikte gelen sanayileşme (fabrika, egzoz) gibi faktörler ile antijen (yabancı) maddelerin gelişmiş organizma olan insan bedenine girmesi kacınılmazdır. Şekerli ve gazlı içeçekleri daha çok tüketen kişilerde daha tetikleyicidir.
Pankreas Kanseri Belirtileri
Sarılık, (daha çok hastalığın ileriki safhalarında kendisini gösterir, tümör safra kanalını tıkadığından, safra sindirim sistemine geçemez ve ciltte,gözlerde sararma görülür.)
Karaciğer büyümesi,
Sindirim güçlüğü,
Kanser öncelikle langerhans adacıklarında başlayabilir, buda pankreasın çok fazla miktarda insülin ve hormon yapmasına neden olur. Bu da kilo kaybı, ağrı, iştahsızlık gibi belirtiler verir.
Kaşıntı,
Diabetes mellitus,
Bulantı, karında hassasiyet, karın boşluğunda sıvı birikmesi.
Bu bulgular genellikle hastalık ilerlediğinde kendisini göstermeye başlar. Hastalığın yeni oluşmaya başladığında yani hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir belirtiye rastlamak pek olası değildir.
Pankreas Kanseri Tedavisi
Tanı aşağıdaki incelemeler sonucunda elde edilebilmektedir,
1. Radyolojik incelemeler,
2. Ultrasonografi,
3. Bilgisayarlı tomografi,(pankreasın detaylı görülebilmesini sağlar.)
4. Anjiografi,
5. ERCP,(bu yöntem ile tümörün direkt görünmesi sağlanabilir),
6. Laparaskopi.(hastalığın evresi ve durumu ile ilgili bilgi verir)
Bu sonuçlar pataloji ile birlikte değerlendirmeye alındığında tümör tanısı konulabilmektedir. Patoloji ile alınan doku incelenir ve kanser hücresi olup olmadığı saptanmaya çalışılır.
Tedavi yöntemleri;
1. En çok uygulanan yöntem cerrahi müdahaleler ile kanserli bölgenin alınmasına ve daha sonrasında metastaz durumuna göre kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına dayanır.
Bu şekildeki modern tıp yöntemleriyle birlikte hastaya daha fazla destek sağlamak için bitkisel ve diğer alternatif yöntemlerde denenmelidir. Giderek gelişen bitkisel ve alternatif tedaviler uzman kişilerce belirlenen kürler ve hekim kontrolünde uygulandığında çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tedavinin yan etkileri:
Yapılan tedaviden kanser hücreleri etkilenirken, sağlıklı hücrelerde zarar görebilir. Cerrahiden sonra hastanın kilosunun takip edilmesi, cilt reaksiyonlarına karşı önlem alınması önemlidir.
Kemoterapinin yan etkileri verilen ilaca göre değişir. Ek olarak her kişide farklı reaksiyonlar gelişir. Kemoterapi hızlı büyüyen hücreleri etkiler; kan hücreleri, sindirim sistem epitelini oluşturan hücreler, cilt ve saçtaki hücreler de etkilenir. Saç dökülmelerinin sebepleri de bunlardır. Bunun sonucunda hastalarda enfeksiyona dirençte azalma, daha az enerji, iştah kaybı, bulantı, kusma gibi yakınmalar gelişebilir.
Ek olarak pankreas kanseri için verilen tedavi, insülin ve pankreatik sıvı üretimiyle de çakışabilir. Hastanın ilaç alması gerekebilir; aksi halde kan şeker düzeyi yanlış ölçülebilir ve sindirim etkilenebilir. İlaçların kullanımı da sindirimi etkileyebilir.
Buradan beslenmenin ve ek tedavi yöntemleri kullanmanın önemini anlıyoruz. Bazı ilave tedaviler ile kemoterapi gibi kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri azaltılabilir ve hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar incelendiğinde pankreas adenokarsinoması üzerinde zerdeçal ekstraktının etkin maddesi olan curcuminin yok edici etkisi olduğu(1), Kaplan pençesi bitkisinin anti-diyabetik etkisi olduğu(2), Isırgan ekstraktının şeker düşürücü etkisi olduğu(3) gözlenmiştir. Buna benzer modern tedaviye destek olabilmek için bu konuda uzman hekimler ile hastanın tetkikleri incelenerek hangi bitkisel veya diğer alternatif tedavilerin kullanılacağına karar verilebilir. kaynak