Üniversitelerden Mantar Araştırması

Muğla Üniversitesi’nde Anadolu’da doğal olarak yetişen yenilebilir mantarların akciğer kanseri ve alzheimer hastalığına karşı etkileri araştırılıyor.

imagesnnm Muğla Üniversitesi’nde Anadolu’da doğal olarak yetişen yenilebilir mantarların akciğer kanseri ve alzheimer hastalığına karşı etkileri araştırılıyor. Bölgedeki yenilebilir mantarlardan yeni ilaç etken maddeleri ya da ilaç yardımcı maddeleri elde edilmesi umut ediliyor.
Muğla Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru’nun TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğü proje ile Batı Anadolu’da doğal olarak yayılış gösteren ve yenilebilir ticari potansiyeli olan mantarların antioksidan aktivitesi ile alzheimer hastalığına ve bazı kanser hücrelerine karşı aktiviteleri belirlenecek. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Duru, mantarların akciğer ve kolon kanser hücrelerine karşı ilaç gibi kullanılıp kullanılamayacağını çalışmalar sonucunda ortaya koyacaklarını belirtti. Duru, Türkiye’nin mantar florasının zengin olmasının ve Anadolu’da doğal olarak yayılış gösteren mantarların hem tıbbi aktiviteleri, hem de buna sebep olan bileşikler üzerine araştırmalar olmamasının kendilerini bu araştırmaya yönelttiğini kaydetti.
Son zamanlarda mantarların antioksidan aktiviteleri üzerine ilgi çeken bazı araştırma raporları yayınlandığını dile getiren Doç. Dr. Duru şunları söyledi:
"Bizim çalışma grubumuzun da mantarların antioksidan aktiviteleri üzerine uluslararası dergilerde yayınları mevcuttur. Ancak bu araştırmayı özel kılan, mantarların Alzheimer hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı doğal bir ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi olacaktır. Japon bilim adamları bir ağaç mantarı olan ganoderma lucidum’dan elde ettikleri bir polisakkariti bazı kanser türlerine karşı kullanılmak üzere piyasa sürdüler. Başta Japonya olmak üzere gelişmiş diğer ülkelerin bilimsel anlamdaki bu hızına biz de yapacağımız bu araştırmalarla yetişeceğiz. Bu amaçla çalışmamızda mantarların akciğer ve kolon kanser hücrelerine karşı ilaç gibi kullanılıp kullanılamayacağını ortaya koyacağız. Böylece Anadolu’da doğal olarak yetişen mantarların kimyasal içeriklerini ve onların tıbbi aktivitelerini ortaya çıkarmış olacağız. "
Çalışmanın, Türkiye’deki mantarlarının bilim camiasına anlatılmasıyla halen yerel düzeyde bilinen ya da hiç bilinmeyen türlerin tanınmasına ve ticari anlamda da katma değer sağlamasına neden olacağını belirten Doç. Dr. Duru, "Çalışmalarımız sonucunda mantarlarda hem antioksidan hem de antitümör aktivite gösteren maddelerin kimyasal yapıları aydınlatılacaktır. Böylece yeni bir ilaç etken maddesinin de elde edilmesi olasıdır" diye konuştu.
Projede Doç. Dr. Mehmet Emin Duru’nun yürütücülüğünde, Muğla Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Teke, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Hakan Akça ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Kartal araştırmacı olarak görev alıyor.kaynak