Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Mide kanserine çare buldu ama…
Doç. Dr. Halis Süleyman ve ekibi laboratuar ortamında denek farenin mide kanserini yok etmeyi başardı
Doç. Dr. Halis Süleyman fareler üzerinde yaptığı deneyde mide kanserini yendi. Yıllarca süren çalışması sırasında ise kimseden yardım almadı. Hatta bu uğurda arabasını sattı, eşinin bileziklerini bozdurdu. İki kez klap krizi geçirdi
ERZURUM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Halis Süleyman ve ekibi laboratuar ortamında denek farenin mide kanserini yok etmeyi başardı. Yıllarca süren çalışması sonunda uluslararası tıp literatüründe de kabul edildi. Şimdi Sağlık Bakanlığı’ndan onay çıkması halinde ise insanlar üzerine çalışmaya başlayacak. Doç. Dr. Halis Süleyman bu çalışmanın hiç de kolay olmadğını söylüyor, kimseden yardım almadığını vurguluyor. İşte Süleyman’ın mide kanserini yenen çalışması:
Adrenalini kullandık
“2 yıl önce ülserin, böbrek üstü bezlerinin salgıladığı kortizol ve adrenalin arasındaki dengenin bozulmasından kaynaklandığını bilimsel olarak ortaya çıkarmasından sonra çalışmalara başladık. Kimyasal madde kullanarak üç ay içinde deney hayvanlarının midesinde kanser dokusu oluşturduk. Üç ayrı gruptaki deney hayvanlarında mide kanseri dokusu oluşturduk ve kortizon verip deney yaptık. Kortizon ve metirosin sayesinde adrenalin düzeyi azaltılan deneklerde yüzde 80 başarı elde ettik.İkinci deneyimizde ise adrenalinin çalışmamızın temelindeki önemini kavramıştık ve bu defa deneklerin böbrek üstü bezleri çıkarılmış ve hiç adrenalin salgısı olmayanlarda yüzde 100 başarı elde ettik. Yani deney hayvanlarında vücudun savunma mekanizmasını arttırarak mide kanserini yendik.” Doç. Dr. Halis Süleyman çalışmalarının patentini de aldığını söylüyor: “Yaptığımız çalışma ile tıp literatürüne girdik.”
Doç. Dr. Halis Süleyman çok yorucu çalışma temposu dolayısıyla iki kez kalp krizi geçirdiğini ve iki ay önce by-pass ameliyatı olduğunu söyledi. Çalışması boyunca en çok kendilerine destek olunmamasından dolayı sıkıntı çektiklerini dile getiren Doç. Dr. Süleyman şunları söyledi: “Kimse bize yardımcı olmadı. Eğer finans sorunu giderilirse bir yıl içerisinde klinik çalışmalar tamamlanabilir. Bu projeyi ekibimiz kendi paralarımızla yaptık. 40-50 bin TL para harcadık. Eşlerimizin bileziklerini bozdurduk şimdi ödemeye çalışıyoruz.”
İşte başarıyı yakalayan ekip
Prof. Dr. Cemal Gündoğdu (patolog), Yrd. Doç. Dr. Zekai Halıcı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Dr. Elif Çadırcı’dan oluşan ekip büyük bir başarıya imza attı.kaynak