Mide Kanseri

nml Midede değişik tipte kanserler ortaya çıkabiliyor. Bunlar arasında en sık görüleni "Adenokarsinoma"dır. Mide kanseri 40 yaşın üzerinde ve erkeklerde sık görülüyor. Japonya, Şili, İzlanda gibi ülkelerde görülme sıklığı çok daha yüksek.

1930– 1980 yılları arasında batı ülkelerinde görülme sıklığı azalmış. Fakat 1990 yılından sonra özellikle mide ile yemek borusunun birleştiği bölgede görülen kanser sıklığında ciddi bir artış söz konusu. Bu artışın kesin nedeni ise bilinmiyor.

 

40 yaş üzerindekiler, midede polip denilen  bazı oluşumlar ve bazı tip gastritlerden yakınanlar risk altındadır.

Sigara içenler ile anemi ve helikobakter enfeksiyon hastaları da riskli grubu oluşturuyor.

Nasıl Korunabilirim?

Korunmak için yapmanız gerekenler arasında;
Aşırı tuzlu, salamura, ve tütsülenmniş besinlerden kaçının 
Sigara içmeyin.  
Bol bol taze sebze ve meyve yiyin. Bu besinlerden alacağınız c vitamini  gastrik karsinojenlere karşı  korunma sağlıyor.Bol bol taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık, karında dolgunluk hissi, özellikle gıda alımı sonrası rahatsızlık, yutmada güçlük, bulantı, karın ağrısı, gaz şişkinliği, kusmukta kan bulunması, kilo kaybı, genel sağlık durumunun bozulması ile kansızlık bu kanser türünün belirtilerini oluşturuyor.

Tanı Nasıl Konuyor?

Erken tanı için;Mide kanserinin kendine has ve erken belirtileri olmadığı için 40 yaş grubunda çeşitli yakınmaları olan hastalarda gastroskopinin daha liberal kullanılması ile erken tanı konulabiliyor.

Tanı nasıl konuluyor? Endoskopi ve biyopsi ile tanı konuluyor. Diğer testler de tedavinin planlanması açısından gerekiyor. 
Nasıl tedavi ediliyor? Hastalıklı midenin bir kısmının veya tamamının  çıkarılması tedavinin ana noktasını oluşturuyor. Ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi yapılması kür şansını artırıyor.