Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Meme kanserinde erken teşhis önemli
20 yaş üzeri her kadın ayda bir kez kendi kendine muayene yapmalı.
Meme kanserinin erken teşhisinde kendinizi düzenli aralıklarla muayene etmeniz önemli. Hatırlatalım, kendi kendine muayeneyi 20 yaşın üzerinde her kadın, ayda bir kez yapmalı. Size altı aşamada muayene yöntemlerini sunuyoruz. Bir yandan okuyup bir yandan yapabilirsiniz
1. Muayenenizi ayna karşısında ışık alan bir ortamda yapın. Ellerinizi belinize koyun. Gözlerinizle her iki memenizde şekil, büyüklük, renk ve yapı farklılıkları var mı kontrol edin. Aynı gözlemi ellerinizi başınızın arkasına kaldırıp bastırarak tekrarlayın. Böylece göğüs kaslarınız kasılacak ve meme yapısındaki değişiklikler daha iyi ortaya çıkacaktır.
2. Yine ayna karşısında ayakta dururken, sağ memenize sol elle, sol memenize de sağ elle, parmaklarınızın iç yüzleri ile dokunun ve yuvarlak daireler çizin.
3. Her iki göğüs ucunu parmaklarınızın arasına alarak dikkatlice ve fazla sıkmadan muayene edin.
4. Memeden sonra her iki koltuk altını ters elinizle muayene edin. Herhangi bir sertlik olup olmadığını kontrol edin.
5. Elle muayeneyi isterseniz duş altında vücudunuz ıslak ve sabunluyken de yapabilirsiniz.
6. Aynı muayeneyi sırtüstü yatarken, muayene edeceğiniz taraftaki memenin altına bir yastık ya da katlanmış bir havlu koyarak da yapabilirsiniz. Muayene bittiğinde şüpheli bir durum varsa paniğe kapılmadan doktora başvurun.
Mamografinin Önemi
Meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomaliliklerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmi. Elle muayenede yakalanamayacak kadar küçük boyuttaki kitlelerin ortaya çıkarılmasında etkili olan Mamografi ile meme kanserinden kurtulma şansı % 95. Meme kanseri teşhisinde çekilen mamografi nin kalitesi ve yapılan yorumun doğruluğu büyük önem taşıyor.
Ne kadar sıklıkla mamografi çektireceğiz?
Meme kanserini erken teşhis için önerilen mamografi programlarında her şeyden önce, hiçbir risk faktörü olmayan kadınların, periyodik aralıklarla Meme Cerrahına muayene olarak, 40 yaşın üzerinde 2 yılda bir, 50 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekiyor. Uzak akrabasında kanser varlığı ya da erken adet görme ve geç menopoz gibi hafi f risklere sahip olanların 40 yaşın üzerinde yılda bir mamografi çektirmeleri gerekir.
Anne, kardeş, kız çocuk gibi birinci derece yakınında kanser varlığı gibi ciddi bir risk söz konusu olanların, 35 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekir. Birden fazla birinci derece akrabada iki taraflı kanser varlığı gibi çok ciddi bir riski bulunanların 25 yaş üzerinde düzenli mamografi çektirmeleri gerekir. Bir memesinde kanser öncüsü lezyon tespit edilmiş kadınların 6 ayda bir düzenli mamografi çektirmeleri gerekir.
Dünyada Meme Kanseri
– Her 8 kadından biri meme kanseri tehdidi altında
– Avrupa’da her yıl yaklaşık bir milyon kadın meme kanseri nedeni ile tedavi görüyor.
– Her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalanıyor.
– Her 11 dakikada bir kadın, bu yüzden hayatını kaybediyor.
Türkiye’de Meme Kanseri
– Kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada
– Yılda 30.000 kadın meme kanserine yakalanıyor.
– Gençlerde görülme sıklığı giderek artıyor.kaynak