Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Meme kanserinde bilinçsizlik var
Araştırmanın sonuçları bir hayli düşündürücü…
Türkiye’de gerçekleştirilen meme kanseri araştırmasının sonuçlarına göre, kadınların yüzde 85’i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında ama yüzde 64’ü meme kanserine karşı kontrol anlamında hiçbir önlem almıyor. Kozmetik markası Avon Türkiye’nin 15 yıldır sürdürdüğü "Meme Kanseri ile Mücadele Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Avon Meme Kanseri Araştırması"nın sonuçları, The Marmara Oteli’nde yapılan ve projenin gönüllü sanatçısı Nükhet Duru’nun da katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda konuşan Avon Pazarlama Grup Müdürü Çağla Özdoğan, Avon’un 1992 yılından beri meme kanseriyle mücadele çalışmaları kapsamında 50 ülkede, 725 milyon dolarlık fon oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’de ise 2 milyon TL’ye yakın fon topladıklarını vurgulayan Özdoğan, kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, erken teşhisin önemini anlatmak amacıyla bu fon sayesinde birçok kadına ulaştıklarını ifade etti. Tüm etkinliklerinde kadınlara, kendi kendine muayenenin önemini ve nasıl yapılacağını öğrettiklerini dile getiren Özdoğan, bundan sonraki çalışmalarda da bu konuya odaklanıp meme kanserine karşı kontrolü, daha yaygın hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Özdoğan, Avon adına Ipsos KMG şirketi tarafından Kasım-Aralık 2010’da 12 farklı ilden 18-65 yaş arası bin 300 kadınla telefonda görüşülerek, yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de her 3 kadından birinin ailesinde meme kanseri geçirmiş birinin bulunduğunu, dolayısıyla her 3 kadından birinin hayatının meme kanserinden etkilendiğini söyledi.
Çağla Özdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de kadınların yüzde 85’i meme kanserinde erken teşhisin öneminin farkında, ama ne yazık ki yüzde 64’ü meme kanserine karşı kontrol anlamında hiçbir önlem almıyor. Kadınlar meme kanserinin erken teşhis edildiğinde yüzde 68 oranında iyileşeceğine inanıyor. Gerçekte ise erken teşhisle hayat kurtarmak yüzde 90 oranında mümkün. Erken teşhis edildiğinde hastalığın tedavi edilme oranı, düşünülenden çok daha yüksek. Demek ki erken teşhisin önemini anlatmak için daha çok çalışmalıyız. Kadınlar her ne kadar erken teşhisin önemini yüksek oranda farkında olsa da sadece 4’ü meme kanserine karşı kontrol uyguluyor. Kontrol uygulayanların yüzde 72’si kendi kendine muayene yöntemini tercih ediyor."
SADECE 4’TE BİRİ DAHA ÖNCE MAMOGRAFİ ÇEKTİRMİŞ
Aynı araştırmaya göre, sosyoekonomik statü yükseldikçe meme kanserine karşı doktora gitme oranın da arttığını vurgulayan Özdoğan, araştırmaya katılan kadınların yüzde 27’sinin daha önce mamografi çektirdiğini beyan ettiklerini kaydetti.
Özdoğan, sonuçlara göre meme kanseri konusunda kadınlarda hissedilen en baskın duygunun korku ve endişe olduğunu belirtti. Özdoğan, kadınların kontrollerini yapmaları için harekete geçirecek çalışmalar yapmayı sürdüreceklerini dile getirerek, "Avon Meme Kanseri Araştırması"nın 15. yılında 15 bin kadına ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
ERKEN TANININ DAHA FAZLA TEŞVİK EDİLMESİ
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk da kanserin bir halk sağlığı sorunu olduğunu, şu an dünyada 25 milyon kanserli bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 13 milyon kişinin kansere yakalandığını vurguladı. Meme kanserinin kadınlardaki tüm kanserlerin dörtte birini oluşturduğuna işaret eden Kutluk, dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu ve kadın kanserlerinde birinci ölüm nedeninin meme kanseri olduğunu belirtti.
Meme kanserinden iyileşme oranının yüzde 90’ları bulduğuna, buna rağmen Türkiye’de meme kanserinden iyileşme oranının hala yüzde 60’larda kaldığına işaret eden Kutluk, "Meme kanserinde erken tanının daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir. Korunma, erken tanı ve tedaviyle meme kanseri bir tehlike olmaktan çıkarılabilir" diye konuştu.
SANATÇI NÜKHET DURU
"Avon Meme Kanseri ile Mücadele Projesi"nin yeni sözcüsü sanatçı Nükhet Duru da güçlü ve sağlıklı bir toplum için kadın sağlığının korunmasının çok önemli olduğunu söyledi. 20 yıldır kadın sağlığıyla ilgili çalışmalarda bulunduğunu anlatan Duru, kendisini bu çalışmalara iten iki önemli olay yaşadığını aktardı.
Duru, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Arkadaşım olan sanatçı ve söz yazarı Çiğdem Talu meme kanserine yakalandı. Geç kalındığı için onu kaybettik. Ben bu olaydan çok etkilendim ve bu konuda bir şeyler yapmaya karar verdim. Sağlıklı anneler sağlıklı nesiller yetiştirebilir. Çiğdem’den sonra çok yakın bir dostuma daha meme kanseri teşhisi konuldu. Erken teşhis edildiği için bu dostumun hayatı kurtuldu. Meme kanseriyle mücadele yollarını topluma ne kadar iyi anlatabilirsek, o kadar çok kadınımız bu hastalıktan kurtulabilecektir."
Duru, bundan sonra gerek konserlerle, gerek programlarla "Avon Meme Kanseri ile Mücadele Projesi" kapsamında yapılacak etkinliklere destek vereceğini dile getirerek, bu projede aktif olarak rol aldığı için çok memnun olduğunu kaydetti.kaynak