Meme kanseri teşhisinde “DITI” dönemi

BXP53020 Meme kanseri teşhisinde yararlanılan Kızılötesi Termal Görüntüleme (DITI) Erken Uyarı Sistemi ile radyasyona maruz kalınmadan, ağrısız tarama yapılabildiği bildirildi.

DITI uygulamalarında, 22 yaşa kadar meme kanseri ile ilgili bulgu tespitinde bulunduklarını aktaran Prof. Dr. Balcısoy, “Sistemin, mamagrofiden önemli bir farkı, 40 yaş altı grubun da bu taramadan geçebilmesi. Sistem sayesinde kolay ve yanılma payı çok az bulunan sonuçlar elde etmemiz mümkün” dedi.
TARAMA ÇALIŞMALARI ARTIRILACAK
Sistemin, her yaş grubundaki kadınların meme problemlerini erken bir aşamada algılama şansı tanıdığını vurgulayan Prof. Dr. Balcısoy şu bilgileri verdi:
“DITI, inceleme yapılan kişinin hiçbir şekilde radyasyona maruz kalmadığı, temas olmadan, en yeni teknolojinin kullanıldığı ağrısız bir klinik testtir. Mamografi çekiminin pek etkili olmadığı 40 yaşın altındaki kadınlar için özellikle yararlı olduğunu da belirtmeliyiz. Sistemi Ege bölgesinde uygulamaya başladık ve tarama çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki günlerde daha geniş alanlarda ve kurumlarda, tarama ve uygulama çalışmalarını yapacağız. Ayrıca bir çok sosyal kurum ve kuruluşla, bu yararlı projenin uygulamaları konusunda dayanışmaya gireceğiz.”
Vücut ısısı enerjisini algılama ilkesi ile çalışan DITI sistemi, vücudun yapısal farklılıkları yerine ısı farklıklarını takip etmesi nedeniyle başlangıç aşamasındaki oluşumları tespit edebiliyor.
20-40 yaş arası radyasyon alması istenmeyen hastalar, mamografi çekimine uygun olmayan hamileler ile uygulama zorluğu nedeniyle mamografi yaptırmak istemeyen kadınlar bu sistemden yararlanabilecekler.