Meme kanseri neden artıyor?

Son günlerde ünlüleri de teker teker pençesine alan kansere, özellikle de meme kanserine ülkemizde gittikçe daha çok rastlanıyor. Genetik yapımız, beslenme alışkanlıklarımız ve hareketten yoksun hayatımız, bu hastalığa yakalanma riskini artırıyor

3 (72) Çağın vebası kanser, bir süredir sanat dünyasının da başına musallat oldu. Önce yönetmen Tomris Giritlioğlu ve senarist Meral Okay, ardından yönetmen Onur Ünlü ve oyuncu Vahide Gördüm’ün kanserden muzdarip olduğunu öğrendik. Nilüfer’in meme kanserine yakalandığı haberi ise tüm bunların üzerine tuz biber ekti. İngiltere merkezli Dünya Kanser Araştırmaları Fonu’nun rakamlarına göre son 10 yılda kanser vakalarında yüzde 20 artış olmuş. Özellikle de meme kanserindeki hızlı artış dikkat çekiyor. Araştırmalar her sekiz kadından birinin meme kanserine yakalandığını gösteriyor. Erken teşhis ise, meme kanseriyle savaşta yüzde 95 etkili.
ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ
Meme kanseri kadınlarda, erkeklere oranla 100 kat daha fazla görülüyor. Ama bu kanser türü çaresiz bir hastalık değil. Hatta erken teşhisle kolayca ortadan kaldırılabiliyor. Erken teşhis kanserin her türünde olduğu gibi meme kanserinde de hayat kurtarıcı rol oynuyor. Bu konuda en bilinen örnekler ise gazeteci Nevval Sevindi, oyuncu Serra Yılmaz ve Oya Başar.
ŞEKERLİ GIDALARDAN UZAK DURMALISINIZ
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Pınar Saip, meme kanserine Türkiye’de çok rastlanmasına neden olarak şunları gösteriyor: "Beslenme alışkanlıklarımız, genetik yapımız ve az spor yapıyor oluşumuz meme kanseri riskini artırıyor. Kilo yapan şekerli, hamurlu gıdalardan uzak durun, mevsime uygun sebze ve meyve yiyin, aşırı kırmızı et tüketmeyin ve daha çok zeytinyağı tüketin."
ÜNLÜLERİN TAVSİYESİ

YAŞAM SEVİNCİNİZ KAYBOLMAMALI…
Hepimizin yakından tanıdığı ünlü isimler de kanserle savaşmak zorunda kaldı. Verdikleri savaştan zaferle çıkan ünlüler, iyileşmek için önce yaşama sevinci gerektiğini söylüyor.
OYA BAŞAR
Oya Başar, meme kanseri tedavisi sırasında çalışma hayatından hiç uzaklaşmamış. Şimdi aynı durumu yaşayan sanatçılara da çalışmayı bırakmamalarını tavsiye ediyor: "Bu süreci herkes farklı yaşıyor. Ben hastalığın adını söyleyip kötü şeyleri hatırlamak istemedim; ‘Ağır bir gribim ve bu geçecek’ diyerek kendimi telkin ettim. O dönemi çalışarak atlattım. Kemoterapiden çıkıp, iki gün dinlenip işe gidiyordum. Zaten mesele hayatı en iyi şekilde yaşamak."
DEFNE SAMYELİ
Tüm hastalıklarda erken teşhis tedavi sürecini hızlandırıp kolaylaştırıyor. Bundan 11 yıl önce, çok genç yaşta rahim kanseriyle yüzleşen Defne Samyeli de, erken teşhis sayesinde hastalığını yenmişti.
SERRA YILMAZ
Yılmaz, hastalığı sürecinde önemli fiziksel zorluklar yaşadığını söylüyor ve ekliyor: "Ama beni en olumsuz etkileyen şey; insanların kanser hastalarına bakışı oldu."
ARZUM ONAN
Önce lenf, sonra tiroid kanseri olan Onan iki ayrı ameliyat geçirip tedavi gördü. Onan, "Sevgi her şeyin ilacı oldu. Eşim Mehmet (Aslantuğ) her zaman yanımdaydı" diyor.
FİLİZ AKIN
Filiz Akın da kanserle savaşta morali yüksek tutmak gerektiğini söylüyor: "Çok zor bir hastalık ama iyi göğüsledim. ‘Atlatmak zorundayım. Kanseri yeneceğim’ dedim. Her tetkikten neşeli çıkmayı başardım." kaynak