Meme kanseri ilaçlarının rahim kanserine etkisi

285851 Meme kanseri tedavisinde kullanılan ve östrojen hormonunu baskılama özelliği taşıyan bazı ilaçların rahim kanserine yol açabildiği için bu tür tedavi alan hastaların, 6 ayda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarınca muayene olması gerektiği vurgulandı.

ANKARA – Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, meme kanseri tedavisinde, operasyon sonrasında kadınlık hormonu olan östrojeni baskılamak için kullanılan bazı ilaçların, rahmi kalınlaştırarak rahim kanserine neden olabildiğini söyledi.

Bu tür ilaçları kullanan meme kanseri hastalarının, rahim kanserine yakalanma riskinin binde 2 olduğunu belirten İtil, “2 yıldan uzun süre bu tür ilaçları kullanan hastalarda rahim kanseri riski, kullanmayan hastalara göre 2-3 kat daha fazladır. 5 yıldan daha uzun süre bu tedaviyi alan hastalarda ise bu risk 5 kat daha fazla olduğu belirtilmiştir” dedi.
“6 AYDA BİR JİNEKOLOG MUAYENESİ ŞART”
Genellikle meme kanserine odaklanıldığı, çoğu zaman ilacın yan etkilerinden hastaya bahsedilmediği için hastaların genellikle jinekolog muayenesinden geçmediğini ifade eden İtil, östrojen baskılayıcı ilaç tedavisi gören meme kanseri kadınların, onkoloji hekiminin yanı sıra mutlaka her 6 ayda bir jinekolog tarafından da muayene edilmesi gerektiğini vurguladı.
İtil, “Düzenli jinekolog kontrolüne gidildiğinde, ilaçların yan etkilerine bağlı gelişebilecek hastalıkların erken teşhisi sağlanabilir” diye konuştu.
Bu tip ilaçları kullanan kadın hastalarda, rahim duvarında kalınlaşma olması ya da kanama görülmesi gibi durumlarda vakit kaybetmeden ‘biyopsi’ alınması ve alınan parçanın patolojik incelemesinin yapılması gerektiğini ifade eden İtil, meme kanseri tedavisi sırasında rahim kanseri görüldüğünde östrojen içeren ilaçların hemen kesilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. İtil, ilaçların, ilgili organların
alınmasından sonra tekrar kullanılabileceğini kaydetti.
“TEKRARLAMA RİSKİNİ YÜZDE 50 AZALTIYOR”
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin yaklaşık dörtte üçünün hormon tedavisine cevap verdiğini belirterek, “Bu ilaçlar, son 35 yıldır hormona duyarlı meme kanseri tedavisinde başarı ile kullanılmaktadır” dedi.
Bu tür ilaçların 5 yıl kullanılması halinde meme kanserinin tekrarlaması ve yeni bir kanser oluşması riskini yüzde 50 oranında azalttığını ve kemik erimesini önlediğini anlatan Özmen, bu tür ilaçların yan etkilerinden ziyade yararlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
Özmen, “Bu tür ilaçlar, meme kanseri tedavisinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Mutlaka kullanılmalıdır. Hekimin önerisi olmadan bu ilaç kesilmemeli veya değiştirilmemelidir. Burada önemli olan yan etkisinin ne olduğunu bilmek ve jinelog tarafından düzenli yapılacak muayenelerle, olası yeni bir hastalıktan korunmaktır” uyarısında bulundu.
“PIHTILAŞMA DA GÖRÜLEBİLİR”
Özmen, bu ilaçların yararları kadar yan etkileri hakkında da hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesinin hayati önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Bu tür ilaçlara bağlı görülebilecek en önemli yan etki rahim kanseridir. Bu kanser, 50 yaş üzerindeki kadınlarda görülebilir ve çok yavaş seyirlidir. Kadınların 6 ayda bir jinekolojik muayenesi ve gerektiğinde biyopsi yapılarak takip edilmeleri, böyle bir yan etkinin erken fark edilmesini ve tedavisinin başarı ile yapılmasını sağlamaktadır.
50 yaşının üzerinde olan ve bu ilaçları kullanan kadınlarda toplar damarlarda pıhtılaşma gelişme riski yaklaşık 2 kat artmaktadır. Bu nedenle, bu ilaçları kullanan kadınlar, düzenli egzersiz yapmalı ve gerektiğinde kan sulandırıcı olarak aspirin kullanmalıdır.
Bu ilaçları kullanan yaşlılarda binde 3 oranında katarak gelişme riski vardır. Bu nedenle göz muayeneleri de yaptırılmalıdır.
Ayrıca kadınlarda, sıcak basması ve vajinal akıntı gibi yan etkiler de görülebilir.”
Özmen, menopoz öncesi kadınlarda bu tür ilaçların yerine kullanılabilecek yeni bir ilacın olmadığını ancak menopoza giren kadınlarda meme kanserinin tekrarlamasını önleyebilecek ve ölüm oranını azaltabilecek yeni ilaçların bulunduğunu belirtti. Özmen, “Ancak bu ilaçların da önemli yan etkileri vardır ve mevcut ilaçlardan daha pahalıdır. Bu ilaçlar, meme kanserini önlemede daha etkilidirler ancak meme kanserinden ölümleri azaltmada diğerleri ile benzer etkiye sahiptirler” dedi.
Özmen, bu ilaçların da rahim kanseri, toplar damar tıkanıklığı gibi yan etkileri olduğunu ancak görülme sıklığının daha az olduğunu söyledi.