Mart ayında kolon kanserine karşı bilinçleneceğiz

BXP53000Dünyada görülme sıklığı 3. sırada yer alan kolon kanseri riskinden korunma, doğumla başlıyor. Mart ayı boyunca “kolon kanserine karşı bilinçlendirme kampanyası”na start veren Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Annenin ilk sütü kanseri önleyici bağışıklığı sindirim sisteminde kuruyor” dedi.
Tıbbi Onkoloji Derneği ve Merck Serono’nun desteğiyle başlatılan bilinçlendirme kampanyası,  “Kanser sizi yakalamadan, siz onu yakalayın!” mesajı ile özellikle 50 yaşından itibaren herkesi mutlaka yılda 1 kez ‘dışkıda gizli kan tahlili’ yaptırmaya çağırıyor. Sağlık Bakanlığının geri ödeme programında bulunan senede bir kez dışkıda gizli kan tahlili ile kolon kanseri erken evrede yakalanabiliyor.
BEBEKLER, ANNELERİNİN  “İLK SÜT”ÜNÜ EMEMİYOR!
Özellikle özel hastanelerde doğan çocukların büyük bir kısmının, annenin ilk sütünü alamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Tuncer, “Çünkü annenin sütü gelmiyor diye hemen çocuğa mama veriliyor" diyerek şunları söylüyor:
“Halbuki bebek doğar doğmaz, annenin “kolostrum” adı verilen ilk sütünü mutlaka almalı. Ama ‘anne ayılmadı, sütü yeterli değil’ gibi bahanelerle bebeğe ilk olarak mama veriliyor. İlk süt ve devamında en az 6 ay anne sütü ile beslenme büyük önem taşıyor. Çocuklarda kolik denilen yaygın görülen karın ağrısına karşı piyasada tamamı Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatsız, sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylı çok sayıda ilaç bulunuyor. Aileler bu tür ilaçları kesinlikle kullanmamalı. Bu tür ilaçlar kronik kabızlığa yol açıyor. Sadece kabız olan hastaların ömür boyunca hem kalın barsak, hem sindirim sistemi kanserine yakalanma riski çok yüksek. Yani çocuğu kanser riskinden korumak için anne sütünden azami yararlanmasını sağlamak ve olur olmaz ilaçları kullanmamak gerekir. Demir eksikliği durumunda da, altında yatan sebep araştırılmadan demir ilaçları kullanılmamalıdır."
Prof. Dr. Murat Tuncer, “Rahim, meme ve kolon kanserinin taramalarla erken teşhis edilebiliyor. Sağlık Bakanlığı bu yıl özellikle kolon kanserinden korunmak ve erken teşhis için taramaya büyük önem veriyor. Kolon kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Risk faktörlerden uzak durarak kolon kanserini de hayatımızdan uzak tutabiliriz. Mart ayı boyunca hemen her mecrada, ekmek paketlerinin üzerinde, metro ve tramvay duraklarında, tv ve radyo programlarında, alışveriş merkezi ve marketlerde, hatta en olmadık yerlerde karşılarına çıkarak, halkımızın kolon kanserinden korunmak için ne yapmaları gerektiğini hatırlatmaya çalışacağız. Kolon kanserinden korunmak için, lifli gıdalarla beslenmek, daha çok meyve, sebze yemek, bol su içmek, hareketli yaşamak, sigara ve alkolden uzak durmak, fazla kilolu olmamak, süt ve süt ürünlerini bol bol tüketmek ve 50 yaşından sonra mutlaka senede bir kez dışkıda gizli kan baktırmak gerekiyor" diyor.
“KABIZLIK ÇEKİLİYORSA MUTLAKA DIŞKIDA KAN BAKILMALI!”
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık ise dışkıda kan görülmesi ve uzun süreli kabızlık çekilmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğine dikkat çekerek uyarılarda bulunuyor:
“Erken teşhiste hastalık ömür boyu yüzde 80-90 oranında bir daha tekrar etmiyor. 50 yaşın üzerinde olan ve ailesinde kalın bağırsak kanseri hastalığı bulunanların kolonokoskopi yaptırmaları gerekiyor. Halkımızın rahatsız olduğu bir teşhis yöntemi olan kolonoskopiden önce dışkıda gizli kan aranması gerekir. Dışkısında kan bulunmayanlar için kolonoskopi istenmez, ancak dışkıda gizli kan bulunması durumunda istenebilecek ileri bir tetkiktir.” 
Kolon kanseri belirtileri:

-Dışkılamada değişiklik,
-Kabızlık,
-Bağırsakların tam boşaltılamamış hissi,
-Aşırı zayıflık,
-Dışkıda kan, dışkının zorlanarak ve kalem gibi ince çıkması
Kolon kanserinden korunmak için;
-Lifli gıdalarla beslenin, daha çok meyve, sebze yiyin.
-Bol su için.
-Hareketli yaşayın, günde en az yarım saat yürüyün.
-Bütün kanserleri tetikleyen sigara ve alkolden uzak durun,
-Kilo almayın,
-Süt ve süt ürünleri tüketin
-50 yaşından sonra mutlaka senede bir kez dışkıda gizli kan baktırın.